Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Bli bättre på att kritiskt granska

Fake News är en form av bedrägerier som syftar till att medvetet vilseleda läsaren och sprids ofta via sociala medier. Syftet kan vara att roa men även för att få ekonomisk vinning eller påverka någon i politiskt eller opinionsdrivande syfte. Oavsett syfte är det viktigt att läsaren förstår att kritiskt granska nyheter och inlägg för att inte sprida falska information. Upplevs att en nyhet kan vara falsk så ta reda på vem som är avsändare och dubbelkolla fakta.

Så här fungerar fake news

Sociala medier formar vårt tänkande om vad som kan vara sant och falsk. Våra hjärnor letar efter mönster för att se hur saker hänger ihop. Vi har lättare att ta till oss av påstående och argument som vi stödjer, istället för att ifrågasätta. Det är så fejkade nyheter fungerar och när du läser en fake news är inte syftet att övertyga dig utan förstärka din övertygelse. Tanken är att du ska dela med dig till dina vänner som tycker liknande. Det är så fejkade nyheter fungerar för att få spridning.

Exempelvis dyker det upp i ditt flöde, ett inlägg som har delats med rubriken ”Träning är ineffektivt förviktnedgång”, avsändare är Svenska Dagbladet. Du kanske skrattar när du läser om läkaren som berättar om sin forskning och då kanske du missar att artikeln är delad från Klick Klack och att läkaren faktiskt jobbar för en klinik för överviktsoperationer. Därför ska du alltid överväga om det finns nåt vinstintresse hos avsändare. Dolda budskap eller felaktigheter kan smyga sig in överallt.

Tänk på det här

SSF:s demoskopundersökning visar att 48 % av alla Facebookanvändare delar andras inlägg. Män tror i högre grad på det dom läser på internet (48%) än kvinnor (40%).

I Stoppa Tjuven- 57 fel och rätt om fake news intervjuas Viralgranskaren Åsa Larsson om hur du ska tänka innan du delar ett inlägg i sociala medier. Huvudregeln är att kolla källan och rimligheten - dela sen. Se hela avsnittet här och läs flera knep.

Checklista – för att inte dela fake news

  • Var alltid källkritisk. Vem är avsändaren och finns det någon relevans i nyheten eller påståendet? Googla informationen och se om fler har skrivit om samma sak.
  • Ställ frågor till den som påstår något.
  • Dela aldrig efterlysningar från okänd avsändare. Är det en äkta efterlysning är alltid polisen eller Missing People inblandad och då finns det ingen anledning att sprida den viralt.
  • Om du skulle ha delat ett felaktigt inlägg, så rätta till ditt misstag.
  • Kolla om påstående kan vara satir.

Se avsnittet om fake news med Stoppa Tjuven 57 fel och rätt 

Surfa säkert

Att surfa på nätet är smidigt och går snabbt. Lika snabbt kan det gå för bedragare att komma åt dina inloggningsuppgifter, om det vill sig illa. Här kommer råd om hur du skyddar dig.

 

Mer info

Lösenord

Det har blivit allt vanligare att hackare kommer över lösenord och gör riktade intrång i privatpersoners konton i "molnet". Därför är det viktigt att du skyddar din identitet och information online.

Mer info

ID-kapning

Håll koll på dina id-handlingar och var noga med vem du ger känsliga uppgifter till. I vårt digitala samhälle är det viktigare än någonsin att vara mån om och jobba förebyggande mot id-kapning.

Mer info