Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Telefonförsäljningar är säljsituationer som kan vara svåra att hantera på ett bra sätt. Har du blivit uppringd eller har du köpt något av en telefonförsäljare som du inte vill ha? Här kommer några praktiska råd om hur du kan agera på ett säkert sätt.

Du måste inte lyssna

Det är du som bestämmer om du vill prata med personen som ringer dig. Om du inte alls är intresserad av att köpa något, säg exempelvis: "Jag är inte intresserad av det du säljer, tack för samtalet", och lägg på.

Lämna aldrig ut känsliga uppgifter via telefon

Seriösa företag och myndigheter ringer aldrig och ber om konto- eller kortuppgifter. Lämna därför aldrig ut dessa uppgifter via telefon. Om du får en sådan förfrågan, lägg på luren.

Du kan spärra ditt nummer med NIX

Du kan numera anmäla både fast telefon och mobiltelefon till NIX-telefon. Det är en ideell organisation som för register över de personer som inte vill ha obeställda samtal i marknadsförings-, försäljnings- eller insamlingssyfte. Att spärra sitt telefonnummer i NIX-telefons register kostar ingenting (förutom samtalsavgiften till spärrtelefonen).

Du har ångerrätt i 14 dagar

För all försäljning via internet, postorder, telefon- och hemförsäljning gäller Distans- och hemförsäljningslagen. Den viktigaste delen i lagen är att du som konsument ska bli informerad om ångerrätt, och att lagen ger dig rätt att ångra köpet inom 14 dagar. Du behöver inte uppge något specifikt skäl till varför du vill ångra köpet. Det gäller alla köp inom Sverige. Inom EU kan ångerrätten i vissa fall vara något kortare.

Till hösten krävs det skriftlig underskrift vid telefonförsäljning

Det här har riksdagen beslutat och den nya lagen gäller från 1 september 2018. Läs mer om lagen på riksdagens hemsida.

Bluffakturor

Bluffakturor är precis vad de låter som – en bluff. Det kan ibland vara svårt att veta om fakturan du fått är falsk eller inte. Här kommer råd kring hur du kan hantera situationen.

Mer info

Handla säkert

Många drabbas av att privata kortuppgifter stjäls och används vid köp på nätet. Här är några enkla tips hur du skyddar dig.Vi har därför listat ett antal säkerhetstips så att du kan känna dig tryggare när du handlar.

Mer info

Experten: Mänsklig faktor bakom id-kapningar

I vårt digitala samhälle är det viktigare än någonsin att vara mån om och jobba förebyggande mot id-kapning. Håll koll på dina id-handlingar och var noga med vem du ger känsliga uppgifter till.

Mer info

Åldringsbrott

Det finns bedragare som specialiserar sig på stölder och bedrägerier mot äldre. Brotten begås både i hemmet och vid ex. bankomaten. Ta del av våra råd om hur du kan minska risken för att bli utsatt.

Mer info
Mer säkerhetsrådgivning