Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Så här gör du det svårare för nätbedragaren att hacka dina konton

Hur säkra är dina lösenord till mejlen och sociala medier? Vad händer om nätbedragaren kommer åt dina personliga uppgifter genom att knäcka dina koder eller lösenord?

I takt med att vi sköter allt mer av våra dagliga liv via nätet så ökar också riskerna. Det finns två enkla åtgärder för att göra dina konton säkrare – lösenordshanteraren och tvåfaktorsinloggning.

Så här går det till

För att göra det svårt för nätbedragaren behöver dina lösenord vara unika för varje tjänst, långa och helst lite krångliga så att bedragaren inte kan knäcka din kod. Ett sätt för att slippa hålla reda på alla lösenord är att skaffa en lösenordshanterare

En lösenordshanterare hjälper är ett program som hjälper dig att skapa unika lösenord för varje konto. Fördelarna är att dina lösenord finns tillgängliga, oavsett om du använder din mobil, platta eller dator. Du behöver bara komma ihåg ett lösenord till själva programmet, det lösenordet är huvudnyckeln till alla dina andra lösenord. Om bedragaren skulle komma åt ett lösenord, så behöver du inte byta alla lösenord utan bara det som har drabbats. 

På datorn installerar du lösenordshanterare som ett tillägg i webbläsaren eller fristående program. På din mobil eller platta lägger du in den som en app. Tänk på att de allra känsligaste koderna, som till exempel det till ditt BankID, bör sparas någon annan stans. Varför då? Om någon skulle komma över koden till din lösenordshanterare.    

Lösenordshanterare eller ej så finns alltid risken att bedragare kommer över ditt lösenord och får fri tillgång till dina tjänster. Då finns det ytterligare ett knep till att ta till – tvåfaktorinloggning.

Tvåfaktorsinloggning innebär att du behöver något mer än lösenord för att kunna logga in. En engångskod skickas till dig via sms som ett andra steg i inloggningen. Det är samma princip som när du loggar in på din internetbank. Det räcker inte med ett lösenord, du behöver ditt BankID eller en bankdosa.

Det finns olika sorters tvåfaktorsinloggning och vilken som är den andra faktorn för att logga in skiljer sig mellan olika tjänster och efter dina egna preferenser. Det här är de vanligaste; engångskod via sms, bekräftelse via en app och via en hårdvarunyckel.

Missa inte avsnittet från vår programserie Stoppa Tjuven om mobilstölder och lösenord

Så här enkelt ställer du in tvåfaktorsinloggen hos några av de större techföretagen

1. Facebook
1. Gå in på inställningarna
2. Välj "Säkerhet och inloggning" i vänstermenyn
3. Gå in på alternativet "Tvåfaktorsautentisering" i menyn
4. Ställ sedan in hur du vill verifiera din inloggning.

2. Google
1. Logga in på ditt Google-konto
2. Klicka på "Inloggning och säkerhet"
3. Bläddra ned till "Tvåstegsverifiering"
4. Ställ sedan in hur du vill verifiera din inloggning.

3. Apple
På IOS:
1. Gå in på Inställningar
2. Klicka på ditt namn
3. Välj "Lösenord och säkerhet"
4. Tryck på "Aktivera tvåfaktorsautentisering" och följ instruktionerna

På Mac OS:
1. Öppna Apple-menyn och gå in på "Systeminställningar"
2. Gå in på Icloud och sedan "Kontodetaljer"
3. Klicka på "Säkerhet"
4. Klicka på "Aktivera tvåfaktorsautentisering" och följ instruktionerna.

Andra sajter
Googla om du undrar vilka av dina tjänster som använder tvåfaktorinloggning.

Läs om bedrägeribrotten som ökat under de senaste åren - det har blivit allt vanligare att få sin identitet stulen.