Säkra hemmet mot inbrott under påsken
Publicerad: mars 31, 2023
Nu är det snart påsk och många passar på att åka bort. Men påskglädjen blir kort om du drabbas av ett inbrott. Förra året låg påsken i april och då anmäldes det 739 inbrott i lägenhet och villa/radhus enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är 25 inbrott om dagen.
Inbrott i lägenhet och villa/radhus har totalt sett ökat i början på året jämfört med januari-februari 2022. Så det finns all anledning att tänka till innan huset lämnas tomt i påsk. Genom att tänka som en tjuv och vidta brottsförebyggande åtgärder minskar du risken att utsättas för inbrott medan hemmet står tomt. För oavsett om reser bort en vecka eller bara över dagen så är det inte svårt för en tjuv att se om du är hemma eller bortrest.
Det är viktigt att få det att se ut som att man är hemma även om man inte är det, ett mörkt städat hem ger signaler om att vi är bortresta, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.
De flesta inbrott sker på dagen när vi inte är hemma och under lov, ledigheter och högtider. Vanligast i villa är att tjuven tar sig in genom att bryta upp ett fönster eller en altandörr på markplan. I lägenhet tar sig tjuven oftast in genom brevlådan med hjälp av en låsslunga.
Om inte Grannsamverkan finns i området eller i fastigheten, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Det är också bra att ha lampor på timer som tänds inne när det börjar bli mörk ute, säger Lina vidare.
Här är fler tips från SSF Stöldskyddsföreningens för att minska risken att utsättas för inbrott i bostaden medan du är borta:
- Gå med i eller starta Grannsamverkan.
- Städa inte, lura tjuven, låt det se ut som att du är hemma.
- Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
- Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
- Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
- Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.
För mer information kontakta:
Lina Nilsson, rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen, 070-981 65 72, lina@ssf.nu
Mariana Handler, kommunpolis, Åre, 010-567 56 68
SSF Stöldskyddsföreningen är en oberoende ideell förening som sedan 1934 verkar för ett tryggare samhälle. Överskotten från våra produkter och tjänster återinvesteras i vårt ideella brottsförebyggande arbete. SSF ansvarar också för säkerhetskollen.se med aktuell information om digitala brott