Hur kan vi hjälpa till?

Stölder av elcyklar har ökat med 33 procent

Elcykelstölderna har fram till och med augusti i år ökat med 33 % jämfört med samma period förra året. Ökningen av elcykelstölder gäller samtliga regioner med vissa regionala skillnader. De anmälda cykelstölderna har däremot hittills minskat med 13 % i landet.

Antalet stölder av elcyklar har ökat från 5 798 anmälningar till 7 693 anmälningar och samtliga regioner är drabbade. Störst ökning av elcykelstölder syns i region Syd med 43 % och lägst är ökningen i region Stockholm med 26 %. Cykelstölderna har minskat mest i region Stockholm med 23 % och minst i region Väst med 6 %. 

– Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Allra bäst är att låsa fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul, säger Lina Nilsson, Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Vad gäller de cykeldelar som stjäls ligger batterier till elcyklar på topp. Det är därför viktigt att ta med sig batteriet när man lämnar elcykeln även kortare stunder.

SSF:s tips för att minska risken att få din cykel stulen:
• Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås.
• Lås fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul.
• Ta med batteriet när du lämnar din elcykel obevakad även för kortare stunder.
• Ta med sadeln så den inte blir stulen, cykeln blir då även mindre attraktiv att stjäla och oskön att cykla på.
• DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.