Dörrar och lås
Publicerad: juni 26, 2019 (Senast uppdaterad augusti 20, 2024)Tjuvar är uppfinningsrika och använder inte alltid dörren för att ta sig in i bostaden. Med ett bra säkerhetsskydd för dina fönster, källarfönster, altan- och entrédörrar kan du effektivt hindra ett inbrott.
Fönster och altandörrar/fönsterdörrar är en av de vanligaste inbrottvägarna vid inbrott i villa, fritidshus samt lägenheter som ligger i markplan.
Certifierade lås, säkerhetsspanjolett och brytskydd är några av de åtgärder som försvårar för tjuven.
Lås till fönster
Montera godkända fönsterlås på alla fönster som nås från marken (fyra meter från marken) eller där tjuven kan arbeta utan större risk för upptäckt. Har du många fönster eller om du har fönster som du sällan öppnar kan du skruva igen dem.
Lås till altandörr
Montera godkända lås på altandörrar och där tjuven kan arbeta utan större risk för upptäckt.
Altandörrens lås ska helst kompletteras med en säkerhetsspanjolett med hakregel och låsbart handtag.
OBS! Tänk även på i vilket skick fönstret eller fönsterdörren är! Ett fönster eller altandörr/fönsterdörr som är av äldre datum och/eller suttit oskyddat, utsatt för regn och sol, kan ha en bråkdel av ursprunglig hållfasthet kvar. Att montera ett certifierat fönsterlås med ett högt brytmotstånd på ett fönster, där fönsterkarmen bara har en bråkdel av ursprungligt brytmotstånd kvar, kan vara en dålig investering.
I dessa fall är det en bättre idé att investera i ett nytt fönster eller en ny fönsterdörr med integrerade och certifierade inbrottsskyddande produkter.
Med nya fönster/fönsterdörrar kan man, förutom ökat inbrottsskydd, även få en betydande påverkan på uppvärmningskostnaden och bullerdämpningen!
Vanliga begrepp för dörrar, dörrlås och fönsterlås
Det kanske vanligaste begreppet för lås till entrédörrar är ”godkänd låsenhet”. Vad det och andra begrepp betyder reder vi ut här:
Godkänd låsenhet
Med godkänd låsenhet avses certifierade produkter enligt SSF 3522, lägst klass 3, som uppfyller sina respektive krav var för sig och som tillsammans ingår i låsenhet. I en godkänd låsenhet ingår:
• Låshus, cylinderlås eller tillhållarlås
• Elektromekaniska låshus (motorlås)
• Cylinder
• Elektromekaniska cylindrar
• Slutbleck
• Elektromekaniska slutbleck (elslutbleck)
• Förstärkningsbehör
För vissa produkter, främst elektromekaniska, finns det begränsningar i funktionalitet för att uppfylla kraven för godkänd låsenhet. Det betyder att låsenheten är certifierad med vissa inställningar aktiverade.
Slutbleck (sitter monterad i karm)
Ska förhindra att låskolvens försegling kan hävas. Den del som skyddar den spärrande kolven ska inte gå lätt att demontera eller böja undan.
Förstärkningsbehör
Finns till både cylinderlås och tillhållarlås. En på dörren dubbelsidig stålplåt som förstärker dörrens konstruktion runt låset och ska monteras med genomgående skruvförband.
Bakkantsäkring
Skyddar dörren från att forceras från gångjärnssidan genom brytförsök eller att man försöker lyfta av dörren från dess gångjärn.
Låscylinder
Ett låshus manövreras via låscylindern. Låscylindern är själva ”koden” där du stoppar in din nyckel.
Tvåfunktionslås
Ett lås som har ett vred på insidan av dörren som kan ställas så låset inte går att öppna från insidan efter att man lämnat hemmet vilket försvårar möjligheten att föra ut stöldgods från boendet. Kallas även hemma/borta-låsning.
Tillhållarlås
Ett lås som man låser med nyckel från både in och utsidan av dörren. Kallas även i folkmun för polis- eller säkerhetslås. Vanligast idag är sju- och niotillhållarlås. Skillnaden är antalet tillhållare på insidan i låset, och kan avläsas genom att räkna antalet ”piggar” på nyckeln.
Hakregel
En hakregel är en låskolv som ser ut som en krok. Den hakar fast dörren i karmen för att försvåra uppbrytning vid låset.
Brytskydd
Brytskydd minimerar effektivt möjligheten att komma in med brytverktyg i fönster-/dörrspringan. Brytskyddet skyddar hela dörrbladets springa mot karmen, inte bara vid låset.
Elektromekaniskt lås/kodlås
Du låser/låser upp dörren med hjälp av t.ex. kodbricka eller mobil. Låset ska vara godkänt i klass 3 för att uppfylla minimikravet för godkänd låsenhet.
Motorvred
En produkt utformat som ett elektroniskt vred, som du hänger/installerar på befintligt lås och som gör att du kan låsa upp dörren med hjälp av t ex en app i mobiltelefonen. Den erbjuder samma mekaniska säkerhet som ett lås med ett vred gör idag, då du behåller det befintliga låset i dörren, men innan du bestämmer dig kolla att det passar med dörren/befintligt lås eftersom det kan vara för stort för vissa dörrar och kontrollera vad som står i ditt försäkringsbrev. Omfattas du av särskilda låskrav och larmkrav framgår det av försäkringsbrevet och du ska då istället välja ett lås som uppfyller låsklass 3 enligt SSF 3522 (Godkänd låsenhet).
Det finns i dag inga av SSF rekommenderade produkter och inga av dessa produkter är provade mot SSF 3522.
Låsbegrepp – fönster och fönsterlås
Säkerhetsspanjolett
En säkerhetsspanjolett har hakregelkolvar som den vanliga spanjoletten saknar. En säkerhetsspanjolett i din altandörr är ett mycket bättre skydd än en vanlig spanjolettlåsning.
Hakregel
En hakregel är en låskolv som ser ut som en krok. Den hakar fast dörren i karmen för att försvåra uppbrytning vid låset.
Låsbart handtag
Låscylindern sitter integrerad i handtaget.
Brytskydd
Brytskydd minimerar effektivt möjligheten att komma in med brytverktyg i fönster-/dörrspringan. Brytskyddet skyddar hela dörrbladets springa mot karmen, inte bara vid låset.
Hänglås och hänglåsbeslag
Du kan använda hänglås och hänglåsbeslag på flera olika sätt och i olika miljöer, ex. till skåpen i omklädningsrummet, källaren i flerfamiljshus eller till mopeden och båten. Hänglås och hänglåsbeslag med tillhörande normer delas in i olika klasser.
Låsen och beslagen delas in i fem hänglåsklasser (1-5) där hänglåsklass 1 är lägst. Ett lås i högre klass uppfyller alltid kraven i en lägre klass.
Exempel på användningsområden
Hänglåsklass 1
Invändig låsning av fönster, gym – och skolskåp.
Hänglåsklass 2
Låsning av källare- och vindsförråd i flerfamiljshus. Båtar som väger under 200 kg i kombination med rekommenderad kätting i klass 2 samt låsning av cykel.
Hänglåsklass 3
Invändig låsning av dörr, port och lucka. Låsning av moped och motorcykel samt båtar som väger under 200 kg i kombination med rekommenderad kätting i klass 3.
Hänglåsklass 4
Utvändig låsning av dörr, port och lucka.
Hänglåsklass 5
Speciellt krävande användningsområden.
Alternativ till säkerhetsdörrar och lås
Till vissa utrymmen och i vissa fastigheter passar det bättre att välja ett galler eller en gallergrind som alternativ till säkerhetsdörrar och lås.
Galler
Källarfönster är ofta placerade nära marken, på platser där en tjuv kan arbeta relativt ostört. Genom att installera fönstergaller försvårar du att någon kommer in via källaren.
Gallergrind
Om du bor i en gammal lägenhet, ex. en som är K-märkt, kan du som alternativ till en säkerhetsdörr montera en certifierad gallergrind innanför den ordinarie entrédörren. Du som bor i hyreslägenhet kan också installera gallergrind, utan hyresvärdens lov. Tänk på att du vid flytt måste återställa lägenheten som den var innan du installerade grinden, om inte kan du bli skadeståndsskyldig.
Rekommenderade guider
Grannsamverkan
Har du Grannsamverkan i ditt bostadsområde är det 36 procent lägre risk att utsättas för inbrott.
Skydda dina värdesaker
Smycken, värdeföremål, elektronik, pass, kort och kontanter – våra hem är fyllda av olika typer av värdesaker, som kanske inte alltid förvaras på bästa sätt. Se över hur du gör för att skydda dina värdeföremål, så försvårar du för tjuven.
När du flyttar in och ut
Vid försäljning av ditt hem kan du omedvetet ha ”bjudit in” en tjuv – fem tips om hur du minskar risken för stöld. När du flyttar till nytt boende behöver du se över inbrottsskyddet - här är en enkel checklista.