Grannsamverkan

Publicerad: juni 25, 2019 (Senast uppdaterad december 14, 2023)

Har du Grannsamverkan i ditt bostadsområde är det 36 procent lägre risk att utsättas för inbrott.

Grannsamverkan ökar säkerheten i ditt bostadsområde

Grannsamverkan är en metod som gör ditt bostadsområde mindre attraktivt för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet.

Syftet med Grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten i ditt bostadsområde genom att tillsammans med dina grannar lära dig hur du bäst skyddar dig mot brott för att både avskräcka och försvåra för eventuella tjuvar. Enligt en studie från Malmö Högskola 2019 så har Grannsamverkan minskat antalet inbrott med 36% jämfört med 8% kontrollområden.

Grannsamverkan i Sverige drivs av Samverkan mot brott. Bakom Samverkan mot brott står Polisen, försäkringsbolag samt flera intresseföreningar. Huvudman för Grannsamverkan är SSF Stöldskyddsföreningen som har hand om och distribuerar informationsmaterialet till Polis och kommun.

Appen för Grannsamverkan är oberoende och kostnadsfri. Ladda ner appen och se om Grannsamverkan redan bedrivs där du bor. Om inte kan du i appen ta del av hur du startar upp Grannsamverkan tillsammans med Polisen och själv starta en grupp genom att logga in med ditt BankID.

Har ni redan Grannsamverkan men inte använder appen så kan ni, exempelvis er kontaktperson, ladda ner den och bli administratör för att sedan bjuda in övriga till gruppen. För gruppen finns det en chattfunktion som hjälper dig och dina grannar att skicka meddelande till varandra. När ni startat Grannsamverkan kommer ni kunna ta emot aktuell information om inbrott och annat relevant från Polisen i appen. I appen finns även tips om hur du kan göra det svårare för inbrottstjuven och skydda dina värdesaker.

Förra året startades 2 500 nya Grannsamverkansområden. Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå), visar att antalet anmälda inbrott är det lägsta på 10 år samtidigt som antalet Grannsamverkan aldrig har varit högre. Som polis kommer du i appen kunna kommunicera ut information till Grannsamverkansgrupper i ditt område.

Här kan du ladda ner appen!


Så här använder du appen

Du kan även ladda ner följande instruktioner som en PDF här! 

Att komma igång:

Sök på Grannsamverkan i App Store eller på Google Play och ladda ner appen i din mobil eller på din surfplatta.

När appen är nedladdad skapar du ett konto.

Skapa konto Steg 1:

Ange ditt namn, e-post och ett lösenord, tryck därefter fortsätt.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Steg 2:

Läs igenom villkoren så du är medveten om dem och godkänn därefter.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Du får nu ett meddelande till den angivna e-posten med en länk som du måste trycka på för att verifiera kontot. Kontrollera i din skräpkorg ifall du inte fått något mail. Vid behov kontakta [email protected]

Så fort kontot är verifierat kan du börja använda appen. Genom att skriva in angiven e-post och lösenord och trycka på ”Logga in” kommer du till startsidan.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Startsidan:

Grannsamverkans appen - instruktioner

Gör dig bekant med menyn som du finner längst upp till vänster i appen    . Här finner du bland annat material om Grannsamverkan, tips och råd för hur du bäst skyddar dig, ditt hem och dina ägodelar samt hur du tipsar Polisen. Du kan även gå med i eller skapa en Grannsamverkansgrupp i det område du bor i för att underlätta kommunikationen er grannar emellan.

Gå med i en Grannsamverkansgrupp eller starta en:

För att gå med i en grupp kan du antingen söka till en befintlig grupp eller bli inbjuden av administratören av en redan befintlig grupp. Finns det ingen befintlig grupp i området kan du skapa en och bli administratör.

Sök efter befintlig grupp:

På startsidan tryck på knappen Starta/Gå med i grupp.

För att se om det finns en grupp i området där du bor tryck på ”Sök befintlig grupp”. Tillåter du appen åtkomst till platstjänster kommer din adress där du befinner dig upp automatiskt. Vill du söka grupp i ett annat område skriv in gatan eller området i adressfältet.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Finns det en grupp i ditt område kan du ansöka till den genom att trycka på Grannsamverkanstriangeln och uppge ditt namn, adress samt telefonnummer.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Administratören för gruppen får då ett meddelande under ”Aviseringar” om att du sökt till gruppen och kan godkänna eller neka inträde i gruppen. Det är den administratives ansvar att se till att den som söker till gruppen bor i området. Blir du godkänd får du ett meddelande om detta i appen eller på e-post.

Skapa grupp:

Den som skapar en grupp använder BankID. Detta är en säkerhetsåtgärd för att det inte ska skapas grupper i kriminellt syfte. Som skapare av en grupp blir du även administrativt ansvarig för gruppen. Den adress som läggs in för gruppen kommer att synas på en karta så att andra i området ser att det finns en grupp att ansöka till.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Bjuda in till grupp:

Den som bjuder in till en grupp gör det med hjälp av e-postadress till den som ska bjudas in. Inbjudan syns i appen och i e-posten hos den inbjudan skickats till.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Efter att denne har accepterat inbjudan bemöts du utav en avisering som bekräftar detta.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Tack ja till inbjudan till grupp:

Blir man inbjuden eller söker till befintlig grupp behöver man inte logga in med BankID. Bara den som skapar en grupp behöver BankID för att logga in. Efter en gruppadministratör bjudit in dig kommer du få ett mail till den adress som du bjöds in på.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Har du inte appen kan du skaffa den genom att klicka på ikonerna i mailet. Har du appen så öppnar du appen och loggar in. Sedan navigerar du till ”Aviseringar” genom att klicka på knappen längst ner till höger.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Skriva meddelanden i gruppen:

I gruppöversikten, tryck på ”Chatt” . Den tar dig till en sida där du kan skriva med resten av gruppmedlemmarna och lägga upp bilder.

Grannsamverkans appen - instruktioner Grannsamverkans appen - instruktioner Grannsamverkans appen - instruktioner

Ta bort meddelande / svara på meddelande:

Du kan ta bort ett meddelande eller svara på ett meddelande genom att klicka på meddelandet i gruppchatten.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Avsluta konto:

Du kan avsluta ditt konto genom att öppna din profilöversikt i övre högra hörnet . Längst ner finns en knapp ”Avregistrera mitt konto” som tar dig vidare. Om du ej ser knappen kan du behöva rulla ner på sidan.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Lämna över administrativt ansvar till annan:

Navigera in till ”Grupper” sidan genom att klicka på den mellersta knappen längst ner i appen. Därifrån klicka på ”Medlemmar” knappen på den gruppen du vill hantera. Klicka sedan på ”Meny” knappen bredvid personen du vill ge administrativt ansvar till, och klicka i ”Administratör” rutan.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Support:

Support kommer du åt genom att klicka på menyn i övre vänstra hörnet . Längst ner finns en knapp ”Support” som tar dig vidare till kontaktinformation. Om du ej ser knappen kan du behöva rulla ner i listan.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Webbverision:

En Webbverision kommer du åt genom att klicka på menyn i övre vänstra hörnet . Navigera sedan vidare in i ”Om Appen”. Om du ej ser knappen kan du behöva rulla ner i listan. Denna knapp tar dig till en informationssida om appen och därifrån kan du navigera till webbsidan genom att klicka på den blåmarkerade knappen längst upp.

Grannsamverkans appen - instruktioner

Polisen

Att komma igång:

Använd din @polisen.se adress

Verifiera kontot i mejlen, kan hamna i skräpkorgen. Kan även vara så att polisens brandväggar inte släpper igenom verifieringsmejlet från oss. Då måste ni kontakta oss för hjälp.

Inne i appen:

Längst upp till vänster i appen finner ni menyn . Längst ner i menyn finns en flik som heter ”Polisen”. Här kan ni beställa Grannsamverkansmaterial och skicka ut meddelanden till befintliga grupper.

Skicka meddelande:

Sök på en gata, en kommun eller ett län. Markera om ni vill skicka meddelanden till ALLA eller enstaka grupper. Ni behöver inte vara medlem i grupperna för att kunna skicka meddelanden till dem.

Beställa material:

Välj om det är Grannsamverkans material eller annat material som ”Töm bilen själv” du vill beställa. Därefter välj produkt och antal gå sedan till varukorgen och fyll i information för leverans.

Rekommenderade guider