Smarta hem – låt inte kriminella utnyttja ditt hem

Publicerad: september 17, 2019 (Senast uppdaterad oktober 13, 2020)

Varje år ökar antalet uppkopplade enheter och idag finns det fler uppkopplade saker i världen än vad det finns människor. Den smarta tv:n, röststyrda belysningen och intelligenta kylskåpet är några exempel på ”lätta ingångar” att hacka. Hur smart är det smarta hemmet, egentligen?

Ditt smarta hem

En del menar att tillväxten går före säkerheten när det kommer till det smarta hemmet. Ditt smarta hem kan bli som ett ”kontor” för hackers som vill begå brott i ditt namn, exempelvis kan din smarta tv, intelligenta kylskåp eller fjärrstyrda belysning i köket vara en lätt ingång för kriminella.

Säkerhetsfaran i hemmen kan vara att alla sakerna är uppkopplade på samma nätverk. Då räcker det att en hacker kommer åt en pryl och sedan används dina datorer/enheter för att hacka något annat och användas för brottsliga ändamål, exempelvis surfa på barnpornografiska sajter eller komma åt dina lösenord och kapa din identitet.

Gör det svårare för hackers att komma åt ditt smarta hem

  • Byt ut standardlösenord på din router och på de uppkopplade saker där det är möjligt att byta lösenord.
  • Använd en lösenordshanterare så du bara behöver komma ihåg ett lösenord.
  • Skapa ett gästnätverk i din befintliga router eller använd två routrar. Är du osäker på hur du skapar ett gästnätverk så ta kontakt med din bredbandsleverantör.
  • Ge inte nätet tillgång till känsliga uppgifter.
  • Överväg vilka saker du verkligen behöver ha uppkopplade mot internet.

Missa inte Internetstiftelsens guide om IoT.

Vill du veta mera om det smarta hemmet? Kika på Stoppa Tjuven om smarta hemmet och uppkopplade prylar!

Rekommenderade guider