Surfa säkert

Publicerad: juli 18, 2019 (Senast uppdaterad oktober 13, 2020)

Att surfa på nätet är smidigt och går snabbt. Lika snabbt kan det gå för bedragare att komma åt dina lösenord eller inloggningsuppgifter om det vill sig illa. Här kommer råd om hur du skyddar dig.

En alltmer digital värld innebär nya säkerhetsutmaningar. Det har blivit vanligare att hackare kommer över lösenord och mailadresser, därför är det viktigt att du skyddar din identitet och information online. Ett sätt att surfa säkert är att säkra upp dina lösenord.

Säkra dina lösenord

Att skydda dina lösenord är avgörande för att surfa säkert och förhindra att någon obehörig kan få tillgång till din information och dina användarkonton. Idag är så kallade smarta enheter vanliga i hemmet och de kan innehålla säkerhetsbrister som också kan utnyttjas på olika sätt för att få tillgång till värdefull information såsom lösenord.

Genom att klicka på okända länkar kan någon komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto för att du klickat på en för dig okänd länk. Lösenord är våra nycklar på internet, det är så vi identifierar oss på olika webbsidor. Med starka lösenord och ett smart användande kommer du långt.

Använd starka lösenord

Starka lösenord kan skapas på många sätt. Här är några tips:

Grundregeln är att ju fler tecken ett lösenord har desto säkrare är det. För att lättare komma ihåg ett lösenord med exempelvis 12 tecken så använder sig många av lösenordsfraser. Man tar då första bokstaven i varje ord i en mening, fras eller sångtext och skapar lösenordet.

Om du varierar tecknen genom att använda små och stora bokstäver, siffror och specialtecken skapar du ett ännu säkrare lösenord och minskar därmed risken avsevärt att någon obehörig ska knäcka lösenordet.

Använd lösenord som inte innehåller vanligt förekommande ord eller ord och uppgifter som kan kopplas till dig som person. ”Fotboll” är ett exempel på vad som bör undvikas. Det samma gäller person- eller djurnamn som ”Anna” eller ”Missan”.

”Lösenordshanterare” är programvara som håller reda på alla dina inlagda lösenord. Du behöver då bara kunna ett starkt lösenord.

Checklista för att säkra dina lösenord

  • Lämna aldrig ut dina lösenord.
  • Använd långa lösenord, helst en lösenordsfras som är lätt att minnas.
  • Använd unika lösenord för olika tjänster, framför allt dina viktigaste tjänster.
  • Använd om möjligt en lösenordshanterare.
  • Aktivera tvåfaktorinloggning där det går.

Börja med e-postkontot

En tjänst där det är särskilt viktigt att använda ett starkt lösenord är e-post. Det är ofta till din e-postadress som du får mejl om återställning av lösenord för andra tjänster, vilket gör den särskilt intressant för bedragare. Är du företagare och har viktiga företagsuppgifter och andra känsliga uppgifter på din dator är det viktigt att se över hur du hanterar dina lösenord.

Använd tvåfaktorinloggning

Ett bra sätt att öka säkerheten för information som lagras i e-tjänster är att använda så kallad tvåfaktorinloggning. Det innebär att det krävs mer än bara lösenordet för att logga in. Oftast används engångskoder som skickas via sms eller e-post till förutbestämda adresser eller att koderna skapas i en särskild app på telefonen.

Använd unika lösenord

Ett vanligt misstag är att använda samma lösenord för flera tjänster. Då kan bedragare, bara genom att lista ut lösenordet till en tjänst, få tillgång till flera tjänster. Det kan leda till att du förlorar kontrollen över viktiga konton. Börja med att säkra lösenorden för dina viktigaste konton. För att ha koll på dina lösenord kan du använda en lösenordshanterare – oftast en app till din mobiltelefon där du lagrar dina lösenord. Appen skyddas av ett särskilt lösenord som måste vara mycket starkt. Lösenordshanterare kan också hjälpa dig surfa säkert genom att skapa starka lösenord.

Lämna aldrig ut dina lösenord

Även om lösenordet är starkt kan skyddet bli svagt om lösenordet inte hanteras på rätt sätt. Lämna aldrig ut ditt lösenord till någon via telefon eller e-post – inte ens med familjemedlemmar. Myndigheter, banker och seriösa företag skulle aldrig be dig om detta. Förvara också dina lösenord säkert. Skriv det inte på lappar eller i mobilens anteckningar.

Utpressningsvirus, så kallad ransomware, är en skadlig programvara som låser datorer och mobila enheter eller krypterar elektroniska filer. För att återfå kontrollen krävs att du betalar en lösensumma inom en viss tid genom en onlinebetalningsmetod. Ransomware kan laddas ner till din dator genom falska programuppdateringar eller besök på smittade webbplatser. Den kan också spridas/hämtas som e-postbilagor till skräppost eller via andra skadliga program, till exempel trojaner. De som råkar ut för ransomware bör aldrig betala den lösensumma som krävs. Det finns inte några garantier att problemet försvinner trots betalning. Risken är att återigen drabbas eller att den skadliga programvaran finns kvar och att den brottsliga verksamheten fortsätter.

Så skyddar du dig mot utpressningsvirus

Ladda ner programvara från pålitliga webbplatser
Använd bara officiella och pålitliga webbplatser och källor så att dina programvaror har de senaste versionerna och säkerhetsuppdateringarna.
Installera endast mobilappar från kända leverantörer/källor
Ladda alltid ner från enbart officiella och pålitliga källor. Under inställningar i din Android-enhet ska du alltid se till att alternativet ”Okänd källa” är avaktiverat och att ”Kontrollera appar” är aktiverat.

Uppdatera dina programvaror och appar regelbundet

Använd om möjligt automatisk uppdatering på dina program. Att hålla dessa uppdaterade bidrar till din säkerhet. I många fall kommer sig infektioner via skadlig programvara av att kriminella utnyttjar programfel i programvaran (webbläsare,operativsystem, vanliga verktyg, m.m.).

Använd antivirusprogram

Antivirusprogram (AV) kan hjälpa din dator att bli av med de vanligaste typerna av skadlig programvara. Du kan lätt hitta många gratisvarianter av den sortens programvaror. Skanna alltid nedladdade filer med AV-program. Installera inte program eller tillämpningsprogram på din dator om du inte vet var de kommer ifrån.

Var vaksam – lita inte på allt

Om en webbplats skickar ut en varning om att du har föråldrade programvaror, drivrutiner eller kodekar (program som kodar eller avkodar data) installerade på din dator, så ska du inte lita helt på det. Det är enkelt för kriminella att förfalska företags- och programvaruloggor. En snabb sökning på internet ger svar på om din programvara verkligen är föråldrad.

Klicka inte på bilagor, reklam och länkar om du inte vet var de kommer ifrån

Det som kan te sig som harmlös reklam eller harmlösa bilder kan i själva verket omdirigera dig till den webbplats där den skadliga programvaran laddas ner ifrån. Samma sak kan hända när du öppnar bilagor i e-post som du fått från okända källor.

Gör en polisanmälan

Om du utsatts för ett utpressningsvirus, anmäl detta genast till polisen och till betalningsförmedlaren i fråga.

Betala inte

Även om du skulle bestämma dig för att betala är det ingen garanti för att problemet försvinner. Ibland framställs uppmaningen komma från t.ex. polisen men dessa skulle aldrig någonsin be medborgare att betala böter på ett så aggressivt sätt. Inget av de erbjudna betalningssätten tillämpas för närvarande av polis eller domstolar.

Här får du hjälp att låsa upp och ta bort skadlig programvara från din dator

Polisen rekommenderar att du alltid besöker www.nomoreransom.org för att kontrollera om din enhet har blivit smittad av ett av de utpressningsvirus för vilka det finns gratis tillgängliga dekrypteringsverktyg. www.nomoreransom.org är ett samarbete mellan Nederländska Polisen och Europol samt antivirusföretaget McAffe.

Så här gör du det svårare för nätbedragaren att hacka dina konton

Hur säkra är dina lösenord till mejlen och sociala medier? Vad händer om nätbedragaren kommer åt dina personliga uppgifter genom att knäcka dina koder eller lösenord? I takt med att vi sköter allt mer av våra dagliga liv via nätet så ökar också riskerna. Det finns två enkla åtgärder för att göra dina konton säkrare – lösenordshanteraren och tvåfaktorsinloggning.

Så här går det till

För att göra det svårt för nätbedragaren behöver dina lösenord vara unika för varje tjänst, långa och helst lite krångliga så att bedragaren inte kan knäcka din kod. Ett sätt för att slippa hålla reda på alla lösenord är att skaffa en lösenordshanterare.
En lösenordshanterare hjälper är ett program som hjälper dig att skapa unika lösenord för varje konto. Fördelarna är att dina lösenord finns tillgängliga, oavsett om du använder din mobil, platta eller dator. Du behöver bara komma ihåg ett lösenord till själva programmet, det lösenordet är huvudnyckeln till alla dina andra lösenord. Om bedragaren skulle komma åt ett lösenord, så behöver du inte byta alla lösenord utan bara det som har drabbats.

På datorn installerar du lösenordshanterare som ett tillägg i webbläsaren eller fristående program. På din mobil eller platta lägger du in den som en app. Tänk på att de allra känsligaste koderna, som till exempel det till ditt BankID, bör sparas någon annan stans. Varför då? Om någon skulle komma över koden till din lösenordshanterare.

Lösenordshanterare eller ej så finns alltid risken att bedragare kommer över ditt lösenord och får fri tillgång till dina tjänster. Då finns det ytterligare ett knep till att ta till – tvåfaktorinloggning. Tvåfaktorsinloggning innebär att du behöver något mer än lösenord för att kunna logga in. En engångskod skickas till dig via sms som ett andra steg i inloggningen. Det är samma princip som när du loggar in på din internetbank. Det räcker inte med ett lösenord, du behöver ditt BankID eller en bankdosa. Det finns olika sorters tvåfaktorsinloggning och vilken som är den andra faktorn för att logga in skiljer sig mellan olika tjänster och efter dina egna preferenser. Det här är de vanligaste; engångskod via sms, bekräftelse via en app och via en hårdvarunyckel.

Så här enkelt ställer du in tvåfaktorsinloggen hos några av de större techföretagen

Facebook
1. Gå in på inställningarna
2. Välj ”Säkerhet och inloggning” i vänstermenyn
3. Gå in på alternativet ”Tvåfaktorsautentisering” i menyn
4. Ställ sedan in hur du vill verifiera din inloggning.

Google
1. Logga in på ditt Google-konto
2. Klicka på ”Inloggning och säkerhet”
3. Bläddra ned till ”Tvåstegsverifiering”
4. Ställ sedan in hur du vill verifiera din inloggning. 3. Apple

På IOS
1. Gå in på Inställningar
2. Klicka på ditt namn
3. Välj ”Lösenord och säkerhet”
4. Tryck på ”Aktivera tvåfaktorsautentisering” och följ instruktionerna På Mac OS:
1. Öppna Apple-menyn och gå in på ”Systeminställningar”
2. Gå in på Icloud och sedan ”Kontodetaljer”
3. Klicka på ”Säkerhet”
4. Klicka på ”Aktivera tvåfaktorsautentisering” och följ instruktionerna. Andra sajter
Googla om du undrar vilka av dina tjänster som använder tvåfaktorinloggning.

Se vårt Stoppa tjuven avsnitt om att handla säkert på nätet här! 

Rekommenderade guider