Bostadsbedrägerier sker runt om i landet, året om. I de större städerna dyker oseriösa lägenhetsuthyrare ofta upp i samband med terminsstarten för universitet och högskolor. Under ledigheter som jul, nyår, sport- och påsklov finns också risken att drabbas av oseriösa uthyrare och bedragare.

Tips till dig som ska hyra ut:

• Skriv kontrakt och upprätta en inventarieförteckning.
  • Skaffa ett godkännande från fastighetsägaren om du vill hyra ut lägenheten i andra hand.
  • Om du gör ett påslag på hyran, tänk på att det måste vara skäligt.

Tips till dig som ska hyra lägenhet:

Kontrollera identitet

• Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning.
  • Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.
  • Sök själv upp telefonnumret till det namn som uthyraren har uppgivit. Är det samma som i annonsen? Ring upp och kontrollera uppgifterna.
  • Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar till fastighetsägaren. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer, vilka i praktiken gått till en kumpan.
  • När du besöker lägenheten, kolla om namnet på dörren stämmer överens med namnet på uthyraren.

Om betalning

• Betala ingen deposition eller förskottshyra innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Att vilja ha förskottsbetalning innan uthyraren ens träffat dig tyder på bedrägeri.
  • Var särskilt vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller av annan anledning inte kan träffas och ändå kräver förskottsbetalning – det kan vara ett tecken på bedrägeri.
  • Försöker uthyraren stressa dig till att snabbt betala pengarna, avstå från att hyra av honom/henne.
  • Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster.
  • Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas.

Tips till dig som ska hyra semesterstuga

Kontrollera identitet

• De flesta stugor och semesterlägenheter är anslutna till en förening. Kontakta föreningen och få bekräftat att de känner till personen bakom annonsen.
  • Kontrollera innan att den angivna adressen verkligen existerar.
  • Du kan även be om fastighetsbeteckningen och kontrollera med Lantmäteriet.

Om betalning

• Betala aldrig hyran i förskott.
  • Använd internetgirots tjänst för säker betalning.
  • Säger sig uthyraren bo utomlands och vill få pengarna via anonyma betaltjänster, som ex. Western Union, avstå från att hyra från honom/henne.
  • Om uthyraren försöker stressa/pressa dig till att snabbt betala pengarna, avstå från att hyra av honom/henne.

Läs mer om andrahandsuthyrning och uthyrning av semesterstugor på Konsumentverket, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Blocket.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen och Polisen.

SSF DNA-märkning

Avskräck tjuven i höst med MärkDNA och öka dina chanser att få tillbaka stulna värdesaker. Ta hjälp av den senaste tekniken och skydda dem på ett enkelt och effektivt sätt med SSF DNA-märkning!

499 kr / st

SSF Spärrtjänst

SSF Spärrtjänst är det enklaste och mest effektiva sättet att spärra dina kort, id-handlingar och mobil/surfplatta. Ring ett enda samtal, vi svarar dygnet runt.

SSF Nyckelbricka

Nyckelbrickan har funnits i över 60 år och är en tydlig symbol för ett effektivt vardagsskydd. Med brickan på din nyckelknippa ökar du chanserna att få tillbaka dina tappade nycklar i höst.

SSF Stöldskyddsregistret

Vilka av dina värdesaker vill du ska finnas i SSF Stöldskyddsregister? Registrera dina värdesaker. Då blir de automatiskt spårbara för polisen om de skulle försvinna, och det ökar dina chanser att få tillbaka dem.