Annonsbedrägerier fortsätter att öka drastiskt

Det senaste året så har antalet polisanmälda annonsbedrägerier ökat lavinartat. I september 2021 polisanmäldes enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) 2628 annonsbedrägerier mot 1629 i september 2020. Det är en ökning med ca 61 %. Jämför man januari till september 2020 så är det en ökning med 58 %.

Trots att julen känns långt borta dröjer det inte länge innan olika erbjudanden inför julhandeln börjar dyka upp. De flesta är naturligtvis äkta men den här typen av högtider lockar också kriminella att lägga ut egna, ofta väldigt fantastiska och spännande, erbjudanden som en del av ett bedrägeri. 

Fördubbling av annonsbedrägerier

– När julerbjudanden börjar komma där priset är lockande lågt och annonsen har ett för bra erbjudande bör man fundera på om det är ett riktigt erbjudande. Gör research genom att exempelvis kolla upp online-handelsplatsen eller säljaren så du inte drabbas av farliga produkter, piratkopior eller helt enkelt blir av med pengar,

Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Förutom att man möjligen får en piratkopierad vara eller ingenting alls, så är risken stor att annonsbedrägerier även ger bedragare möjlighet att samla in personliga uppgifter som namn, adress samt kontokortsinformation, som sedan kan användas för andra bedrägerier.

Här följer några tips från säkerhetskollen.se som minskar risken för annonsbedrägeri och piratkopior:

  • Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen så det ligger till.
  • Undvik förskottsbetalningar till privatpersoner.
  • Kontrollera identiteten hos säljaren och undvik betalningar till utländska konton. Finns kontaktuppgifter som till exempel mejl, telefonnummer och adress?
  • Priset är oftast avslöjande om det är en äkta eller piratkopierad produkt.
  • Du har ett eget ansvar att kontrollera att det du köper inte är stöldgods.
  • Använd hemsidor som har en ”Trygg E-handel” eller ”Certifierad E-handel”-stämpel. 
  • Polisanmäl alltid annonsbedrägerier.

På säkerhetskollen.se kan du läsa mer om hur du handlar säkert.