Hur kan vi hjälpa till?

Bedrägerier via telefon har ökat med 54 % det här året

2020 så lyckades bedragare lura till sig närmare 160 miljoner kronor genom så kallad vishing. Det är pengar som oftast går till grov kriminell brottslighet. Från början av året fram tills nu har dessutom enligt Polisen antalet polisanmälningar där någon utger sig för att vara exempelvis Polis, sjukvårdspersonal eller banktjänsteman, så kallade befogenhetsbedrägerier, ökat med 54% i år.

Vishing, bedrägerier via telefon, har ökat med 54% det här året.

Den här typen av bedrägerier genomförs genom så kallad phishing och smishing men framför allt genom vishing, när någon ringer upp det tilltänkta offret och försöker lura till sig tillträde till någons bostad, inloggningsuppgifter eller annan känslig information för att tömma konton. Det är något som har drabbat främst äldre personer.

– De som ringer upp är oftast väldigt förslagna och duktiga på att dupera människor men en varningssignal är exempelvis när man frågar efter personliga uppgifter eller bankkoder. Banker och andra jobbar inte på det sättet och då ska du direkt lägga på luren, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott på SSF Stöldskyddsföreningen.

Via säkerhetskollen.se kommer det in information om att ett vanligt förekommande sätt just nu är att man blir uppringd av personer som påstår att det har gjorts stora transaktioner från den uppringdes konto och man vill hjälpa till att få tillbaka pengarna. I slutändan är man ute efter att få tillgång till dina uppgifter eller konto i slutändan.

– Att drabbas av ett vishing-bedrägeri kan bli kostsamt rent ekonomiskt men även skapa skamkänslor för att man känner sig dum av att ha blivit lurad. Om du blir drabbad så ska du alltid polisanmäla. Det kan vara bra att kolla på säkerhetskollen.se eller prata med någon i din närhet om vad du har råkat ut för, fortsätter Paul Pintér.

Här är våra tips för att minska risken för att bli lurad när någon ringer.
• Lämna aldrig dina personliga uppgifter, lösenord eller koder till andra
• Logga aldrig in med ditt BankID på uppmaning från någon annan
• Kontrollring till bank, polis eller sjukvård om du är osäker på vem du pratat med
• Kontakta omedelbart din bank om du tror du blivit lurad på bankuppgifter
• Är du osäker på vem som besöker dig så begär legitimation
• Polisanmäl alltid om du upplever att någon ringt upp dig och försöker lura dig 

säkerhetskollen.se kan du läsa mer om den här typen av bedrägerier.