De elektroniska prylarna som ofta själs

Av de cirka 40 000 anmälningar om stulna saker som kommit in till Polisen de senaste fyra åren handlar en stor del om elektronik. Datorer och surfplattor finns med i cirka 12000 fall, mobiltelefoner i cirka 6000 och kameror med tillbehör i cirka 5000.

Eftersom just skärmar och övriga elektroniska prylar även tillhör de ägodelar vi värderar högst är det en utmärkt idé att stöldmärka dem, vilket du enkelt kan göra med SSF:s märk-DNA.

Så här fungerar det steg för steg:

1) Du köper en flaska DNA-märkning som är kemiskt konstgjord och unik för varje märksats.

2) Du registrerar märksatsens unika DNA-kod tillsammans med dina personuppgifter i en internationell databas.


3) Du penslar på märksatsen på fyra-fem olika ställen på den pryl du vill stöldmärka, förslagsvis räfflade, ojämna ytor som är krångliga att komma åt och därmed inte nöts bort.


4) När du köper DNA-märkningen medföljer också varningsdekaler om att denna ägodel är stöldmärkt. Klistra dekalerna på ett väl synligt ställe på din pryl.

Nu är din ägodel internationellt stöldskyddsmärkt!Vad innebär stöldskyddsmärkning?
Fördelarna med stöldskyddsmärkning är många. Till exempel:


– Det framgår tydligt på prylen att den finns registrerad i en databas som internationell polis har tillgång till, vilket har en avskräckande effekt på tjuven som blir mindre benägen att stjäla prylen.

– Prylen blir betydligt svårare för tjuven att sälja vidare om den mot förmodan ändå skulle stjälas.

– Polisen kan lättare matcha ihop prylen med dig om den skulle bli upphittad.

– Prylen går att spåra även utanför Sveriges gränser.

Nästan omöjligt att få bort märkningen
SSF:s DNA-märkning är mycket svår att ta bort eftersom det bara krävs 100 molekyler av blandningen för att kunna få fram DNA-koden. Märkningen är mjölkvit vid applicering men när den torkat blir den knappt synlig och framträder först när polisen lyser på den med en speciell UV-lampa och de kan då ta fram koden och identifiera den rätta ägaren i databasen.

Läs mer och köp din DNA-märkning här.