DNA-märkning i hemmet – så fungerar det

Vad är DNA-märkning?
Alla dina viktigaste ägodelar, oavsett om det är ett konstverk, en familjeklenod, en barnvagn eller din hemelektronik, kan stöldskyddsmärkas genom SSF:s DNA-märkning, som dessutom är väldigt enkel att använda.

Du köper en flaska som innehåller en DNA-märkning. Varje flaska är unik och har ett eget DNA som du penslar på den ägodel du vill stöldmärka. Märkningens färg är vit när den precis målats på, men när den torkar blir den nästintill osynlig och framträder först när man lyser på den med UV-lampa.

Hur fungerar registreringen?
När du penslat på märkningen på de ägodelar du vill stöldmärka är det dags att registrera dina saker i den internationella databas DNA-märkningen är ansluten till. När du registrerat ditt föremål och lämnat dina personuppgifter finns informationen enkelt tillgänglig för polis i såväl Sverige som utomlands.

Vilka är de största fördelarna med DNA-märkning?
Det finns många anledningar till att DNA-märkning är så effektivt. Några exempel är:

1) Du kan avskräcka tjuven redan innan en stöld begåtts
I varje DNA-kit ingår dekaler som visar att ägodelen är stöldskyddsmärkt. När dekalen klistras på en ägodel visar den tydligt för tjuven att det här föremålet är lätt att spåra, både för svensk och utländsk polis.

2) Märkningen gör ägodelen svårare för tjuven att sälja vidare

En tjuv stjäl helst saker som enkelt går att sälja vidare och tjäna pengar på. Genom att stöldskyddsmärkning minskar dina ägodelars värde i tjuvens ögon eftersom de då inte blir lika lätta att sälja till någon annan.

3) Polisen hittar din ägodel lättare
Om du trots allt skulle bli av med en ägodel kan den spåras tillbaka till dig genom att Polisen lyser på märkningen med en särskild UV-lampa och kan på olika sätt avläsa den unika DNA-märkningen. Via den internationella databasen kan du sedan enkelt identifieras som ägare.

Läs mer och beställ SSF:S DNA-märkning här.