En tredjedel riskerar bli hackade i sina smarta hem

Idag har över 50% av svenskarna uppkopplade saker i hemmet men tyvärr har inte 30 % av dem bytt standardlösenordet på routern, det lättaste sättet för tjuven att hacka sig in i hemmet.

I våra hem finns många nya saker som smarta tv-apparater, intelligenta kylskåp, fjärrstyrd belysning som lätt kopplas upp mot internet och därmed blir möjliga att hackas. Enligt Internetstiftelsens årliga undersökning Internet och svenskarna är det mer än 50% av hushållen som har uppkopplade saker.

Den Demoskopundersökning som SSF Stöldskyddsföreningen låtit göra visar att 30% av de som har smarta saker i hemmet inte har bytt lösenordet i routern utan använder det fabriksinställda. Det räcker med att tjuven får åtkomst till EN av de uppkopplade sakerna för att därefter komma åt dina lösenord, kontouppgifter etc. Med dessa uppgifter kan sedan tjuven kapa din identitet för ekonomisk vinnings skull eller använda din dator för brottsliga ändamål som t ex barnpornografi utan att du vet om det.

Många nya prylar som säljs till hemmet idag är möjliga att koppla upp mot internet. Det är roligt och ibland förenklande med dessa men överväg vilka av dessa saker som du verkligen behöver koppla upp mot internet. Se också till att skydda dig genom att byta det fabriksinställda lösenordet mot ett eget, säger Per Klingvall, chef för rådgivning på SSF, Stöldskyddsföreningen.

Gör det svårare för hackers att kapa ditt smarta hem:

  • Överväg vilka saker du verkligen behöver ha uppkopplade mot internet.
  • Byt ut standardlösenord. De flesta uppkopplade prylar levereras med ett standardlösenord som du ska byta
  • Skapa ett gästnätverk i din router. Då kan du ha dina uppkopplade prylar på ett nätverk och en dator med personlig information på ett annat.
  • Skydda dina lösenord. Använd exempelvis en lösenordshanterare så du bara behöver komma ihåg ett lösenord.

Fler tips och information om Smarta hem finns på www.stoldskyddsforeningen.se

För mer information kontakta: Per Klingvall, Chef rådgivning, information och Public Affairs, 070-301 68 05, [email protected]

I Programserien Stoppa Tjuven finns tillgängligt ett program om Smarta hemmet här

Just nu pågår också Informationssäkerhetsmånaden Tänk Säkert – Gör smarta saker säkrare.