Fickstölderna ökar igen, se upp när restriktionerna släpper

För första gången sedan Corona slog till förra året ser vi sedan april månad i år en ökning av antalet anmälda fickstölder i flera Polisområden. Regionerna där fickstölderna har ökat sedan april i år är region Nord, Mitt, Stockholm och Syd.

I mars 2020 började antalet anmälda fickstölder i Sverige rasa samtidigt med att pandemin började påverka samhället och våra beteenden. Antalet anmälningar gick ned från ca 30 000 mars-december 2020 till dryga 14 500 anmälningar samma period 2021. Sedan april i år börjar dock denna trend vända i och med att allt fler vaccinerar sig och med ökad rörelse utanför hemmet. I samband med slopande av restriktionerna i dag den 29/9 finns risk att siffrorna kommer att öka ännu mer och snabbt. 

Ficktjuven trivs allra bäst i trängsel vare sig det är i köpcentrum, på gator och torg, bussar och tunnelbana, och i köer. Var därför extra uppmärksam i den typen av miljöer, och ha extra koll på handväskan, plånboken, nycklarna och mobiltelefonen.

– Var mer observant än vanligt om någon okänd person puttas, ber om hjälp med något eller står extra nära. Ficktjuvar jobbar ofta i grupp och medan en distraherar dig så stjäl den andra, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.
 
Värdefulla tips för att minska risken för ficktjuvar:
• Lämna aldrig din väska eller mobiltelefon utan uppsikt när du handlar eller fikar. Utan ha väskan mellan benen, gärna med en fot genom axelremmen och mobilen på dig när du inte använder den.
• Förvara dina värdesaker i en stängd handväska som du bär under armen eller framför dig för bättre uppsikt.
• Göm plånboken i väskan om den inte går att stänga och förvara aldrig plånboken i bakfickan utan förvara värdesaker i framfickan eller innerfickan.
• Dölj din kod när du tar ut pengar eller betalar med kort i butik.