Längtar du till jul? Det gör även ficktjuven!

julhandel

Ficktjuven trivs bäst i trängseln, där människor samlas – restauranger, barer, köpcentrum, på gator och torg, i kollektivtrafiken samt i köer. Med den kommande julhandeln och festliga atmosfären runt julborden är det viktigt att vara extra uppmärksam och hålla hårt i mobilen, plånboken och väskan.

Under Covid-restriktionerna sågs en markant minskning av anmälningar gällande fickstölder. Men nu märks en tydligt återvändande trend med avsevärd ökning. Statistik mellan 2021 och 2022 visar en ökning på 34 procent.

Liknande ökningar i antalet anmälningar syns hittills i år jämfört med 2022, men det varierar betydligt mellan olika polisregioner. Under 2022 stack region Bergslagen ut med en 50-procentig ökning medan region Syd noterar en lägre ökning på 22 procent.

Stölder inträffar på helger

Uppgifter från polisen visar att det mellan fredag till söndag och speciellt eftermiddagar fram till sena natten är då över 60 procent av stölderna inträffar. Vanligaste stöldgodset inkluderar mobiltelefoner, bankkort, plånböcker, id-handlingar och väskor.

– Det gäller att vara mer observant än vanligt. Ficktjuvar arbetar ofta i grupp, medan den ena distraherar stjäl den andra, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Våra tips för att minska risken för fickstölder:

  • Använd en stängd handväska som bärs under armen eller framför dig för bättre kontroll över dina värdesaker
  • Undvik att placera jackor eller väskor med värdesaker bakom dig på en stol, håll dem hellre nära dig
  • Förvara aldrig plånbok eller mobil i bakfickan utan håll värdesakerna i framfickan eller innerfickan
  • Lägg inte ifrån dig på mobiltelefonen på bordet när du är ute och äter eller fikar
  • Dölj alltid din kod när du betalar med kort