Låt inte Alla hjärtans dag bli en romansbedragares dag

Den 14 februari är det Alla hjärtans dag, en dag då vi gärna uppvaktar varandra och tänker lite extra på våra nära och kära men tyvärr så är inte alla människor inriktade på äkta kärlek. Romansbedrägerierna fortsätter att öka och 2021 polisanmäldes 1164 romansbedrägerier, vilket är en ökning med ca 10 % jämfört med året innan. Mörkertalet är dock stort. Snittkostnaden för ett romansbedrägeri är enligt Polisen 350 000kr.

Nätdejtingsajterna samt de sociala medierna har tagit över scenen som mötesplats för människor som söker kärlek, särskilt under pandemin. Bland profilerna dyker det allt oftare upp personer som visar sig vara ute efter pengar och inte kärlek. Att kunna skilja dessa från andra är inte helt enkelt, men det finns saker att vara uppmärksam på.

– Var alltid uppmärksam på hur den du möter på nätet uppför sig, kommer samtalet in på pengar så bör du dra öronen åt dig och kanske avsluta relationen, berätta för nära och kära så att du kan få ett objektivt perspektiv på ett förhållande du är osäker på,

säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Om den du har kontakt med vill låna pengar eller om du blir ombedd att skicka pengar är det tydliga varningstecken på att du kan vara utsatt för ett bedrägeriförsök. Du kanske är tillräckligt misstänksam för att inte skicka över pengar första gången det händer, men en skicklig romansbedragare kan enligt säkerhetskollen.se mycket väl visa förståelse för din tvekan men fortsätta etablera kontakten fram tills att du ger med dig.

Här är tipsen från oss på säkerhetskollen.se för att undvika romansbedrägerier på nätet:


• Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, såsom statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.
• Sök på bild och namn!
• Skaffa en objektiv bild av situationen, exempelvis genom att be om hjälp från en oberoende person.
• Att bli ombedd att skicka pengar är ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.
• Har du blivit drabbad så polisanmäl alltid
På säkerhetskollen.se kan du läsa mer om romansberdrägeri.