Prata om säkerhet med äldre i din närhet

Att prata om säkerhet och utsatthet med seniorer är viktigt eftersom de utgör en särskilt utsatt målgrupp för bedragare – men hur gör man det på ett sätt som inte känns mästrande eller får äldre att känna att de inte kan ta ansvar för sig själva? Vi guidar dig till hur du kan hjälpa dina anhöriga att genomskåda bedragarna.

1) Påminn den äldre om att säkra hemmet.
Se till att ytterdörren aldrig står olåst, inte ens när någon är hemma. Uppmana också till att inte förvara några värdesaker i hallen – tjuvar jobbar snabbt och tyst. Om nycklar, mobiltelefoner, smycken eller dyra tavlor är enkla att nå från tröskeln ökar risken för brott betydligt.

2) Påtala att inga seriösa besök sker oanmält.

Många tjuvar riktar in sig på äldre genom att plinga på dörren och utge sig för att vara någon som ska kontrollera ventilation, vatten eller TV. Dessa branscher skickar oftast ut information om sitt besök innan, vilket gör att man bör vara vaksam när ett besök sker oanmält. Kontakta istället bostadsrättsföreningen/hyresvärden eller företaget ifråga först, och påtala att du inte öppnar dörren vid vid oväntade besök.

3) Prata om att vara skeptisk mot telefonförsäljare.
Eftersom seniorer är en tacksam målgrupp för bedragare måste du göra äldre personer medvetna om att de är extra utsatta – speciellt när det gäller bedrägeriförsök via telefon. Förklara därför att det inte är en bra idé att ge ut personuppgifter eller säga ja till avtal via telefon (oavsett hur trevlig säljaren än verkar). Påtala också att banker aldrig ringer upp sina kunder och ber om kontonummer eller inloggningsuppgifter till mobilbanken. Påminn att man alltid får lägga på vid minsta osäkerhet eller oro.

4) Du kan hjälpa äldre i din närhet till en säkrare tillvaro
.
Montera in ett dörröga till dörren samt en säkerhetskedja så att det går att öppna en springa utan att någon kan tränga sig på, och påminn om att det alltid är okej att inte öppna dörren för främlingar. Investera i ett värdeskåp för förvaring av värdefulla saker och sätt in ett godkänt dörrlås som en certifierad firma installerar. Skaffa gärna en nyckelbricka till dina nära och kära och öka möjligheten att nycklarna kommer tillbaka om de skulle tappas.