Hur kan vi hjälpa till?

Så pratar du säkerhet med äldre i din närhet

Att prata om säkerhet och utsatthet med seniorer är viktigt eftersom de utgör en grupp som är tacksamt mål för bedragare – men hur gör man det på ett sätt som inte känns mästrande eller får äldre att känna som att du inte tror att de kan ta ansvar för sig själva? Vi guidar dig till hur du kan hjälpa dina anhöriga att genomskåda bedragarna.


1) Påminn den äldre om att säkra hemmet.
Se till att ytterdörren aldrig står olåst, inte ens när någon är hemma. Uppmana också till att inte förvara några värdesaker i hallen – tjuvar jobbar snabbt och tyst och om nycklar, mobiltelefoner, smycken eller dyra tavlor är enkla att nå från tröskeln har risken för brott ökat betydligt.

2) Påtala att inga seriösa besök sker oanmält.

Många tjuvar riktar in sig på äldre genom att plinga på dörren och utge sig för att vara någon som ska kontrollera ventilation, vatten eller TV. Dessa branscher skickar oftast ut information innan om att de kommer att dyka upp vilket gör att man inte behöver öppna dörren om man inte hört något om besöket i förväg. Kontakta istället bostadsrättsföreningen/hyresvärden eller företaget ifråga först.

Installera en säkerhetskedja till dörren så att det går att öppna en springa utan att någon kan tränga sig på, och påminn om att det alltid är okej att inte öppna dörren för främlingar.

3) Prata om att vara skeptisk mot telefonförsäljare.
Eftersom seniorer är en tacksam målgrupp för bedragare måste du göra äldre personer medvetna om att de är extra utsatta – speciellt när det gäller bedrägeriförsök via telefon. Förklara därför att det inte är en bra idé att ge ut personuppgifter eller säga ja till avtal via telefon (oavsett hur trevlig säljaren än verkar). Påtala också att banker aldrig ringer upp sina kunder och ber om kontonummer eller inloggningsuppgifter till mobilbanken och påminn att om det finns minsta osäkerhet eller oro så får man alltid lägga på.

4) Gör det du kan för att underlätta i vardagen.

Du kan själv hjälpa äldre i din närhet till en säkrare tillvaro. Investera i ett värdeskåp för förvaring av gamla smycken, köp en nyckelbricka i födelsedagspresent, montera upp en säkerhetskedja på dörren om det inte redan finns och köp ett godkänt lås som en certifierad firma installerar.