Så skyddar låset dig mot inbrott

Alla lås vi använder ska vara certifierade, vilket innebär att de gått igenom prover och tester och uppfyllt höga krav på yttre påverkan för att det ska vara så svårt som möjligt att bryta sig in.
I SSF:s undersökning om låsanvändning visste 32 procent av de tillfrågade inte om deras lås till ytterdörren var certifierat eller inte. Det är viktigt att ha koll på, och speciellt om du har ett digitalt lås på din dörr, eftersom de är så pass nya och det inte finns lika många certifierade digitala lås på marknaden.

Lås även fönster och balkong
Ett bra lås kan vara avgörande för om tjuven blir upptäckt eller hinner ta sig in i bostaden, och det gäller inte bara på ytterdörren. Närmare hälften av alla inbrott begås genom fönster på markplan*, som många inte tänker på att skydda lika mycket som dörren. Många tjuvar tar sig också in via altan- och balkongdörrar, som nästan alltid ligger på en mer skymd sida av huset och har enklare låsanordningar än en ytterdörr.

Hur försäkrad är du?
Om du skulle bli drabbad av inbrott och anmäler det till ditt försäkringsbolag kan det hända att de vill se att det finns spår efter just ett inbrott, exempelvis brytmärken på en dörr, en krossad ruta eller ett uppdyrkat lås. Läs igenom vad som gäller för din hemförsäkring! 

Hur kan du skydda dig mot inbrott?

1) Använd de klassiska tricksen
De kända knepen som att ha timer på dina inomhuslampor, rörelsestyrd belysning utanför huset, inte städa undan för mycket när du reser bort och lämna radion på är alla bra. Allt som kan lura tjuven att tro du är hemma är värt att prova!

2) Använd certifierat lås
Genom att använda ett certifierat lås kommer du långt, både med att förhindra ett inbrott och med att få hjälp av försäkringsbolaget om det ändå skulle hända. SSF har en hel lista över godkända lås och du kan enkelt anlita en certifierad låsfirma för att installera ett nytt lås om det du har inte uppfyller kraven.

3) Starta Grannsamverkan
Det sista en tjuv vill är att bli ertappad på bar gärning eller sedd av grannar som larmar polis. Gå samman med dina grannar och hjälp varandra att hålla utkik efter saker som ser misstänkta ut.
* Källa: Polisen