Minska risken att utsättas för bedrägerier under Black Month

Annonseringen för Black Week startade redan på Singelns dag och handeln på nätet kan antas slå nya rekord med denna ”Black Month”. Månaden riskerar dessvärre även bli en favorit för internetbedragarna. Enligt Brottsförebyggande rådet så har det hittills i år anmälts 20 623 annonsbedrägerier.

Internetbedragarna passar på när handeln på nätet ökar. I år är inget undantag – dessutom har Black Week-rean utökats så pass att de numera ofta pågår under hela november månad. Shoppinghögtiden kan därför med fog kallas Black Month. Det innebär att tjuven nu har ännu längre tid på sig att lura köpare med falska erbjudanden.

– Under Black Month lockas vi av supererbjudanden. Det är viktigt att tänka till och kolla upp online-handelsplatsen eller säljaren så du inte drabbas av farliga produkter, piratkopior eller helt enkelt blir av med pengar utan att få någon vara, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Bedragare lurar folk genom att lägga ut annonser på sociala medier, skicka sms eller mejl som innehåller erbjudanden och länkar som går till falska e-handelssidor. På dessa sidor lockas köpare att beställa varor som aldrig kommer eller är piratkopior samt även lura av folk kontokortsuppgifter, och det är nästan alltid det låga priset som lockar.

– På www.säkerhetskollen.se går det att läsa mer om den här typen av bedrägerier och testa sin egen kunskap genomexempelvis quizet Nätklok. Genom Säkerhetskollen kan du även få varningar om pågående bedrägerier, och personlig rådgivning om du blir utsatt för ett brott, fortsätter Paul Pintér. 

Tips: Så blir du säkrare när du handlar på nätet

  • Klicka aldrig på länkar du är osäker på.
  • Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen så det ligger till. Det låga priset är ofta avslöjande.
  • Dubbelkolla alltid sidan du ska handla från genom att söka upp information om den på internet.
  • Kontrollera identiteten hos säljaren. Finns kontaktuppgifter som till exempel mejl, telefonnummer och adress?
  • Handla från sidor som erbjuder 3D secure för säker betalning.
  • Använd endast hemsidor som har en ”Trygg E-handel” eller ”Certifierad E-handel”-stämpel.

På säkerhetskollen.se kan du läsa mer om annonsbedrägerier