Se upp för ökade inbrott i höstmörkret

Under de mörka höstmånaderna slår tjuven till. I november 2021 anmäldes det i snitt 102 inbrott om dagen i bostadshus och fritidshus runt om i landet. Flest anmälningar görs i våra storstäder, Stockholm, Göteborg och Malmö. Sett till anmälningar per 100 000 invånare toppar Region Mitt med flest inbrott i november förra året.

Trenden är tydlig, flest inbrott sker under mörka delen av året och under helger när vi är bortresta. Under november månad ökade antalet anmälda inbrott, och ökningen höll i sig under december och januari. Allhelgonahelgen är inget undantag, det har traditionellt har varit helgen då det anmälts flest inbrott i landet, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Det är därför viktigt att inte lämna hemmet helt obevakat och mörkt, tipsar vår rådgivningsexpert Lina Nilsson.

– Prata med dina grannar om du ska åka bort en längre tid så de kan hålla ett öga på ditt hem. Att installera timer på några lampor inomhus så att de tänds när det börjar mörkna är också riktigt bra.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert SSF.

Enligt en undersökning som SSF låtit göra är 25 procent rädda att utsättas för ett inbrott, och 20 procent uppger att de någon gång haft inbrott i sina hem. Nära hälften, 44 procent uppger att de gömmer sina värdesaker någonstans i hemmet när de reser bort i tron att sakerna inte ska hittas av tjuven vid ett eventuellt inbrott. Tyvärr vet de flesta tjuvar vet var de kan hitta gömda värdesaker, och det finns sällan säkra ställen som tjuven inte hittar om du får inbrott.

Tips: Så minskar du risken att utsättas för inbrott

  • Hjälp dig själv och dina grannar genom en aktiv Grannsamverkan.
  • Se till att ha certifierade lås på dörrar, fönster och altandörrar.
  • Installera ett säkerhetsskåp!
  • Städa inte! Låt tjuven tro att du är hemma.
  • Skaffa timers till några lampor inomhus och rörelsestyrd belysning utomhus.
  • Skaffa låsskydd om du bor i lägenhet med brevinkast i dörren.

Här kan du läsa mer om hur du minskar risken för inbrott.