Se upp för ökande fickstölder under helgen!

Sedan borttagandet av Covidrestriktioner syns en markant ökning av fickstölder. Mellan januari-september i år anmäldes 16 838 fickstölder vilket är en ökning med 48 % jämfört med samma period 2021. Men det varierar i regionerna, störst ökning syns i region Bergslagen med 73 % och minst är den i Region Syd med 34 % (se bif. bilaga).

Under Covid minskade fickstölderna markant men nu är de på väg upp i snabb takt. I hälften av alla anmälningar 2022 är den utsatte mellan 18–35 år. Över 60 % av stölderna har skett mellan fredag och söndag. Dessutom sker de flesta stölderna mellan klockan 22.00 och 02.00. Det som mest anmäls stulet är mobiltelefoner, bankkort, plånböcker, id-handlingar och väskor.

Ficktjuven trivs bäst i trängsel vare sig det är på restauranger, barer, köpcentrum, på gator och torg, bussar och tunnelbana samt i köer. Därför gäller det att vara extra uppmärksam i den typen av miljöer.

– Var mer observant än vanligt om någon okänd person puttas, ber om hjälp med något eller står extra nära. Ficktjuvar jobbar ofta i grupp och medan en distraherar dig så stjäl den andra, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.


 
Värdefulla tips för att minska risken för ficktjuvar
• Förvara dina värdesaker i en stängd handväska som du bär under armen eller framför dig för bättre uppsikt.
• Häng inte jacka eller väska med värdesaker bakom dig på en stol, ha dem framför dig.
• Förvara aldrig plånbok eller mobil i bakfickan utan förvara värdesaker i framfickan eller innerfickan.
• Dölj din kod när du tar ut pengar eller betalar med kort.

Statistiken är hämtad från Brottsförebyggande rådet (Brå)