Så skyddar du dig mot de ökade kortbedrägerierna

Bedragarna lockar med falska erbjudanden och passar på att stjäla dina uppgifter när du handlar på nätet. Antalet anmälda kortbedrägerier ökade med 32 procent under andra halvåret 2022 jämfört med det första halvåret 2022. Allra mest ökar kortbedrägerier utan tillgång till det fysiska kortet. 

Kortbedrägerier är fortfarande den i särklass största bedrägeritypen. Efter införandet av tvåfaktorautentisering minskade kortbedrägerierna, men trenden har nu vänt. Bedragaren stjäl kortuppgifter när privatpersoner handlar med kort på nätet, eller lurar till sig uppgifterna genom att locka med falska erbjudanden, bluffsamtal, bluff-sms eller nätfiske.

Hackare kommer även över kortuppgifter genom att göra intrång i handelssidors kundregister, och säljer sedan vidare kortuppgifterna illegalt på Darknet, en anonym del av internet. 

– Det allra viktigaste är att ha sitt kort spärrat för internet och utlandshandel. De flesta bankerna erbjuder den tjänsten, den ska man använda! Är kortet spärrat går det inte att handla med stulna kortuppgifter, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Så skyddar du dig mot kortbedrägerier:

  • Ha alltid kort spärrat för internet och utlandshandel när du inte använder kortet för dessa ändamål.
  • Spara inte dina kortuppgifter på sidor när du handlar på nätet. Blir sidorna hackade kan bedragaren få tag på kortuppgifterna.
  • Ha ett separat shoppingkort som du bara använder vid betalning på nätet. Dit för du över den mängd pengar som du behöver för det aktuella köpet.
  • Googla runt och se vad andra har skrivit om webbutiken innan du handlar där.
  • Dölj kortkoden du slår in när du handlar i butik.

Läs mer om kortbedrägerier och fler tips på Säkerhetskollen.se

Säkerhetskollen.se samlar allt som rör phishing, smishing, vishing – och alla andra typer av digitala brott. Det är en heltäckande tjänst där man t.ex. kan ta reda på om man är utsatt för är ett phishing-försök, få personlig rådgivning om man blivit utsatt för ett brott, eller om du tror att det har det. Du kan även få varningar om pågående bedrägerier och själva också tipsa för att varna andra. Dessutom finns det mängder med hanterbar information om hur man skyddar sig i förebyggande syfte.