Värdesakerna du alltid ska låsa in

Ett värdeskåp för dina viktigaste prylar är en bra investering för att veta att en eventuell tjuv inte får tag på det du värdesätter mest, oavsett om det är viktiga papper, elektronikprylar eller smycken.

En av de stora fördelarna med värdeskåp är, förutom det självklara i att dina grejer blir svårare att stjäla, att du vet var du har dina saker. Du behöver inte leta efter gammelfarmors smycken eller tillbringa dagarna före en semesterresa med att leta efter hela familjens pass.

Detta bör du förvara i värdeskåp

Utan att du tänker på det använder du i din vardag saker som är mycket attraktiva för en tjuv att lägga vantarna på. Enligt Polisens statistik ligger följande prylar högt på listan över saker som stjäls mest från svenska hushåll:

– Smycken (ädelstenar, metaller, klockor)
– Kontanter
– Kameror
– ID-handlingar (exempelvis pass)

Med andra ord gör du klokt i att bortse från nattduksbord, skrivbordslådor och andra ”bra ställen de inte letar på” och istället lägga alla dina värdesaker bakom lås och bom.

Vilken typ av skåp passar?

Olika ägodelar behöver olika skåp. Brandsäkra dokumentskåp är optimala för värdepapper, pass och kontrakt, medan saker som smycken och vapen förvaras bäst i ett säkerhetsskåp (här kan du läsa mer om vilket skåp som passar dig). För att vara helt övertygad om att ditt skåp är bäst lämpat för dina prylar kan du kolla med både ditt försäkringsbolag och med skåpleverantören.

Flera vägar till att vinna över tjuven

Förutom att förvara dina saker säkert kan du även registrera grejerna i SSF Stöldskyddsregister. Det är enkelt och sköts via Stöldskyddsföreningens hemsida. Om du skulle få inbrott har du då alla dina värdesaker registrerade på ett och samma ställe, vilket sparar tid och energi.

För att öka chansen att få tillbaka eventuellt stulna saker: Märk dina prylar med en unik DNA-kod som gör din ägodel internationellt spårbar och skaffa abonnemang hos SSF Spärrtjänst, som kan ta hand om dina och hela din familjs ID-handlingar, kort och mobiltelefoner.