Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Så här går det till  

Båtar stjäls från bryggor, hamnar och båtklubbar och under vinterförvaringen finns det tjuvar som specialiserar sig på att stjäla båtmotorer.

Det tar bara några minuter för tjuven att stjäla GPS och annan elektronisk utrustning ur en båt. Lika snabbt fraktas båten eller båtmotorn iväg med ett släp från en obevakad båtklubb, uppläggningsplats eller sommarstugeområde.

Vid stöld av hela båtar handlar stölderna om beställningsjobb och ofta lämnar stulna båten landet mycket snart efter stölden, både Polis och Larmtjänst uppskattar att över hälften av stölderna försvinner utomlands. Även båtmotorer och utrustning hamnar utomlands men också på andrahandsmarknaden här i Sverige. 

båtmarkning.jpg
Allt fler båtmotorer stjäls. Håll båtjuven borta med SSF Utombordsmotor-märkning!

Åtgärder

  • Starta Båtsamverkan! Det är viktigt att ha tillsyn på bryggor, marinor och hamnar under alla årstider.
  • Sitter båtmotor kvar på båten, se till att den är fastlåst med godkänt certifierat lås.     
  • Båt och utrustning bör märkas med Märk-DNA och kan med stor fördel även förses med spårsändare och startspärr. Kontrollera att systemet uppfyller kraven i normen SSF1073.
  • Utombordsmotorer kan/bör gärna märkas med en stöldskyddsmärkning i flera lager, där t.ex. MärkDNA, ID-dekaler och UV-etsning kan ingå.
  • Förvara din båtmotor gärna inlåst under vintern. Kolla med ditt försäkringbolag vad som gäller för din båt under vinterförvaringen.
  • Lämna inget kvar i båten utan töm den på stöldbegärlig utrustning.
  • Upprätta ett ”båtkort” med alla uppgifter på din båt, motor, utrustning, märkning m.m. så det snabbt kan anmälas om någonting blir stulet. Fotografera gärna!

Avsnitt 2: Båtstölder

Stoppa Tjuven är tillbaka med en ny säsong! Denna gång är det programledaren Jonas Leksells tur att testa på livet som tjuv. Till hjälp har han IT-experten David Jacoby och fd kriminella Anders Adali som hjälp. I detta avsnitt tacklas ämnet båtstölder.

Mer info

Säkerhet innan och under semestern

Vi tipsar om en säker semester, allt från enkla tips i vardagen för att skydda dina värdesaker och hem, till var du bör tänka på innan och under din semesterresa.

Mer info

Husvagn, husbil och släp

Ska du på semester med husvagn eller husbil? Vi har listat flera säkerhetstips som gör det svårare för tjuven.

Mer info

Hotspot-projekt i Näsbyviken 2015

Näsbyvikens båtsällskap i Täby var föremål för SSF Stöldskyddsföreningens hotspot-projekt som startade i april 2015. 500 märksatser med märk-DNA erbjöds till klubbens 750 medlemmar som fick pensla det på allt stöldbegärligt. 

Mer info