Få tips och råd om digitala brott på Säkerhetskollen

Du har väl inte missat vår sajt sakerhetskollen.se – Sveriges samlingsplats för allt som rör säkerhet online? Hit kan du alltid vända dig för att få information om de vanligaste digitala brotten just nu, testa hur säkert ditt lösenord är, om din e-postadress råkat ut för en läcka och quiz där du kan utvärdera dina egna internetvanor.

Varje dag sker ett stort antal intrång i olika databaser runt om i världen för att få åtkomst till personliga uppgifter i syfte att begå brott. Det kan vara kortuppgifter som sedan används av kriminella för att handla på olika e-handelssajter, eller användarnamn och inloggningsuppgifter till olika konton.

Idag är ofta kontouppgifter krypterade med olika krypton men det gäller tyvärr inte alla. Har e-postadressen blivit exponerad finns det även en risk att man kommer åt andra uppgifter eftersom e-postadressen oftast används som användarnamn.

Tips för att säkra ditt e-postkonto

Testa alla dina e-postadresser på säkerhetskollen.se för att omedelbart ta reda på om den funnits i någon läcka. Om en e-postadress blivit exponerad bör du till att byta lösenord på det exponerade kontot, samt alla andra konton också där du använt samma lösenord. Du får där även förslag på åtgärder som du bör vidta för att undvika att någon kan använda kontot.

Fler tips hittar du på Säkerhetskollen!