Bedrägerier och id-kapning

Bedrägeribrotten har ökat de senaste åren enligt statistik från Polisen. Här kan du läsa om bedrägier, våra förebyggande tips samt vad du behöver göra om du blivit utsatt för brott.

Vanliga typer av bedrägerier:

  • Någon beställer varor i ditt namn
  • Någon tecknar abonnemang i ditt namn
  • Någon beställer kontokort i ditt namn
  • Du betalar för en vara som du aldrig får
  • Någon utger sig för att vara en helt annan person som du ”lånar” pengar till

Det är vanligast att ett bedrägeri utgår från ett kreditkort. Har förövaren dessutom tillgång till en identitetshandling gör det bedrägeriet ännu enklare.

Förebyggande tips till privatpersoner


pil, liten  Var försiktig med att lämna ut konto- eller kortuppgifter
Lämna aldrig ut den här typen av uppgifter utan att ha kontrollerat att mottagaren verkligen är den som den utger sig för att vara. Det är väldigt ovanligt att myndigheter, organisationer eller företag endast via ett mail begär att du ska lämna ut den typen av uppgifter. Om du får ett mail eller sms där du uppmanas att lämna ut dina konto- eller kortuppgifter – ring alltid avsändaren och kontrollera varför du fått detta.

pil, liten  Ha kontroll över dina ID-handlingar
ID-handlingar är värdehandlingar och om de kommer i orätta händer kan de göra stor skada. Om du förlorar en ID-handling ska du ta det på allvar och genast spärra dem. Med SSF Spärrtjänst kan du registrera dina bankkort och ID-handlingar såsom pass, körkort och övriga id-kort. Skulle de bli stulna kan du då spärra dessa med ett enda samtal. Läs mer om SSF Spärrtjänst.

pil, liten  Kontrollera alltid kreditupplysningen
Var noga med att informationen är korrekt när du får en kopia på en kreditupplysning. Om du inte har sökt lån, köpt varor på kredit eller tecknat abonnemang hos företaget som begärt ut kreditupplysningen måste du omedelbart ta kontakt med företaget och bestrida att det är du som sökt krediten.

pil, liten  Var kritisk när du får en faktura
Har du inte beställt varan eller tjänsten ska du omedelbart bestrida fakturan skriftligen till företaget. Läs mer om bluffakturor.

pil, liten  Ha ett shopping-kort
Koppla ett extra bankkort till ett konto där du har en mindre summa pengar som du använder när du handlar på nätet eller i butik. När du ska handla kan du föra över den mängd pengar som du behöver. Skulle du bli av med det kortet blir du då inte av med hela lönen eller sparkapitalet och skadan blir inte lika stor för dig.

pil, liten  Spärra dina kort för utlandsköp och/eller internetköp
Många banker erbjuder dig möjlighet att en bra möjlighet som du bör använda om du sällan gör sådana köp. Om du vill använda kortet utomlands eller vid köp på internet så kan du tillfälligt låsa upp spärren.

pil, liten  Kasta inte personlig information i soporna
Brev och papper som innehåller personlig information såsom ditt personnummer eller kontonummer hör inte hemma i soporna eller tidningsinsamlingen - strimla eller bränn!

pil, liten  Ha lås på din postlåda eller postfack
Kontrollera så att obehöriga inte kan komma åt din post.

pil, liten  Bevaka din kreditinformation
Några kreditupplysningsföretag (bland annat Bisnode och UC) erbjuder bevakningstjänster där du får meddelande om när det förändras något i din kreditinformation. Det kan vara adressändring, fastighetsinnehav, låneansökningar etc. Tänk på att företagen endast kan meddela dig om de förfrågningar som inkommit till kreditupplysningsföretaget i fråga – du får alltså inte information om förfrågningar som kommit in till andra företag än det du har köpt bevakningstjänsten av. 

Kostnadsfri rådgivning

Har du fler frågor är du alltid välkommen att kontakta vår säkerhetsrådgivning!

0771-773 773
info@stoldskyddsföreningen.se

Förlorat en id-handling?

Om du har tappat eller blivit bestulen på ditt pass, körkort eller annan id-handling behöver du vidta vissa åtgärder.

Läs mer här

Har du blivit utsatt?

Har någon annan olovligen sökt lån/kredit, köpt varor på kredit eller tecknat abonnemang i ditt namn?

Läs mer här

Kan du få ersättning?

Om du har blivit utsatt undrar du säkert hur du kan få ersättning för förlorade pengar. Oftast har du ett fullgott skydd via din kortutgivare och hemförsäkring - du behöver alltså i de allra flesta fall inte teckna en extra försäkring!

Läs mer här