Hur kan vi hjälpa till?

Fyra vanliga sätt bedragarna kommer åt dig online

Det bästa skyddet mot brott är kunskap, därför lär vi dig fyra vanliga sätt som bedragare använder för att hitta nya offer.

1) Kortbedrägeri
När du handlar med kort på nätet kan dina uppgifter hamna i fel händer. Om du handlar i en oseriös webbshop kan en bedragare lätt spara det kortnummer du uppger, och även seriösa e-handelsaktörer kan hackas ­– med konsekvensen att kunders kortnummer stjäls och säljs vidare. Se därför till att alltid ha ditt kort spärrat för internetköp när du inte själv webbshoppar.

2) Identitetsintrång
Med hjälp av ditt personnummer, din bankkod eller dina lösenord till mailen och konton på sociala medier har bedragarna hittat nya vägar att verka på. Identitetsintrång betyder att någon använder dina personuppgifter för att ta lån eller beställa varor eller tjänster i ditt namn.

Försvåra för tjuven genom att inte klicka på okända länkar eller svara på meddelanden från avsändare du inte känner igen. Om någon säger sig ringa eller maila från din bank eller en myndighet: Ring och kolla om det stämmer!

3) Annonsbedrägeri
I takt med att köp-och-sälj-grupper och -sajter växer har annonsbedragare fått det mycket enkelt att lyckas. Oftast går det till så att bedragaren lägger ut en säljannons om en vara och kräver betalning i förskott. När köparen har fört över pengarna går säljaren under jorden och skickar aldrig varan.

Det finns flera tips för att undvika att bli utsatt för annonsbedrägeri:

  • Betala aldrig i förskott om du handlar av privatpersoner.
  • Var vaksam om motparten stressar dig att slutföra affären.
  • Kom ihåg att du fortfarande kan bli lurad även om säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer – att du får personuppgifter skyddar dig inte från att bli bedragen.
  • Lämna aldrig ut ditt bankkontonummer. Du vet inte vem som sätter in pengar på ditt konto och du kan bli återbetalningsskyldig.
  • Postförskott är osäkert. Du har sällan möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan du betalar för det. Men öppna gärna paketet redan på uthämtningsstället.
  • Använd säkra betalningsvägar där säkerhetsföretaget skickar uppgifter till säljaren att pengarna har kommit in och sedan skickar pengarna när varan kommit fram.
  • Begär originalkvitto, legitimera säljaren och skriv ett köpekontrakt.

4) Investeringsbedrägeri
En ovanligare, men ändå frekvent förekommande, form av bedrägeri är investeringsbedrägeri. Det innebär att den utsatta blir lurad att investera i något som i själva verket inte ger någonting. Ofta gäller det aktier, men flera uppmärksammade fall handlar om kryptovalutor som bitcoin. Här är bedragarna proffsiga och jobbar långsiktigt, riktar gärna in sig på folk som handlat med värdepapper tidigare och bygger upp trovärdighet genom att prata i branschtermer och hänvisa till hemsidor som ser seriösa ut.

För att skydda dig mot investeringsbedrägeri handlar mycket om källkritik: Fråga dig själv om det verkligen känns rimligt att en engelsktalande person ringer för att tipsa om bra investeringar, och kontrollera på Finansinspektionens hemsida om företaget ifråga existerar och är seriöst.