Investeringsbedrägerierna fortsätter att öka 2021

Sedan början av 2021 så har antalet polisanmälda investeringsbedrägerier ökat med 30%. Polisens nationella bedrägericenters genomgång av anmälda investeringsbedrägerier visar att den genomsnittliga brottsvinsten per brott är 370 000 kronor. Det verkar som om alldeles för många går på bluffarna och tror att ”även om det låter alldeles för bra, så är det antagligen sant i alla fall”.

Investeringsbedrägerier

Investeringsbedrägerier innebär att man luras att investera i något som egentligen inte har något värde som exempelvis i värdepapper eller i kryptovaluta. Människor har alltid velat tjäna stora pengar snabbt, och helst på ett enkelt sätt. När kryptovalutan kom in på marknaden och dess värde ökade väldigt snabbt blev den ett sätt att tjäna mycket pengar på kort tid. I och med detta så har även bedragare blivit intresserade av att utnyttja den här möjligheten.

– Vi uppmanar alla att stanna upp och ställa sig frågan ”Är de säker?” innan man bestämmer sig för att investera. Verkar något för bra för att vara sant, så är det antagligen det. Kontrollera exempelvis  om företaget förekommer på FI varningslista, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Vanligen utger sig bedragarna föra att representera ett värdepappersbolag. Det annonseras i social media och oftast finns en prydlig och förtroendeingivande webbplats som de hänvisar till. Där får konsumenten ett konto där de kan köpa och sälja kryptovaluta som exempelvis Bitcoin eller värdepapper. Investeringen ser ut att växa och många uppmanas att gå in med mer pengar. Men i verkligheten är allt en lögn och alla pengar är borta direkt,

De som sedan utsatts för ett bedrägeri kontaktas ofta av personer som utger sig varar advokater eller företräda brottsutredande myndigheter i ett annat land. De erbjuds sen hjälp med att få tillbaka de förlorade pengar mot en avgift på några procent. I verkligheten är detta bara en fortsättning på bedrägeriet och ett sätt att försöka lura av redan brottsutsatta konsumenter mer pengar.

Här är SSF tips för att undvika investeringsbedrägerier.
• Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar.
• Om det verkar för bra för att vara sant är det nästan alltid så det är, var skeptisk.
• Kolla upp företaget hos Finansinspektionen innan du investerar, gör aldrig affärer med företag du inte känner till.
• Lämna aldrig ut privata uppgifter eller bankuppgifter.
• Betala aldrig mer pengar för att få tillbaka det du har förlorat.
• Polisanmäl alltid investeringsbedrägerier, inklusive försök till investeringsbedrägerier.
• Gå in på säkerhetskollen.se för att se de varningar som läggs upp där.