Markant minskning av cykelstölder 2021

Enligt Polisen har de anmälda cykelstölderna minskat med 27 % i Sverige de första två månaderna 2021 jämfört med samma period 2020. Antalet stölder av cykeldelar har även de minskat med 34 %. Stölder av elcyklar som ökat de senaste åren visar en nationell minskning på 4 %. Men det finns regionala skillnader.

Markant minskning av cykelstölder 2021

Även om de anmälda stölderna av både cyklar och cykeldelar minskat generellt i hela landet skiljer det sig mellan regionerna. Störst minskning av cykelstölder syns i Region Mitt med en minskning på 39 % medan stölder av elcyklar ökat med 61 % i region Nord. Cykeldelsstölderna har minskat mest i Region Öst med hela 80 %.

– Även om vi just nu ser en glädjande minskning av cykelstölder så måste vi fortsatt göra det vi kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Hur man låser fast sin cykel är mer eller mindre avgörande för om man ska få behålla cykeln eller inte, säger Lina Nilsson, Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Vad gäller de cykeldelar som stjäls ligger batterier till elcyklar på topp. Men även hjul och sadlar är attraktiva för tjuven, likväl som hjälmar som spänts fast på cykeln. Det är därför viktigt att ta med sig både batteri och sadel när man lämnar cykeln.

SSF:s tips för att minska risken att få din cykel stulen:
• Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås.
• Lås fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul.
• Lås batteriet när du lämnar din elcykel obevakad kortare stunder. Ta med batteriet om du ska vara borta längre.
• Ta med sadeln så den inte blir stulen, cykeln blir då även mindre attraktiv att stjäla och oskön att cykla på.
• DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.

Här kan du läsa mer om hur du minskar risken för cykelstölder