Säkerhetsskydd – krav på utbildning
Publicerad: mars 19, 2021 (Senast uppdaterad september 27, 2023)Med en ständigt förändrad omvärld – uppfyller din organisation då kraven på säkerhetsskydd?

Säkerhetsskydd är något som berör både privat och offentlig verksamhet, såväl där det ställs krav på den egna verksamheten, samt för leverantörer med säkerhetsskyddsavtal. Vet ni vad som krävs av er verksamhet för att uppfylla de krav som säkerhetsskyddslagstiftningen ställer, t ex hur ni säkerställer skyddet av informationstillgångar?
SSF erbjuder utbildning i säkerhetsskydd, i ett flertal format, lärarledd undervisning – webbsända och i klassrum, e-learnings samt som blended learning. Utbildningarna kan skräddarsys för er verksamhet eller så kan du välja en av SSF öppna utbildningar inom säkerhetsskydd, basutbildningen på en dag som ger en god, övergripande inblick i vad säkerhetsskydd handlar om alternativt en mer djupgående utbildning förlagd på 3 dagar. I vår utbildning Säkerhetsprövningsintervju tar kunskapen till en ny nivå, från teori till praktik i säkerhetsprövningsintervju genom scenariobaserat lärande (SBL).
Väljer du utbildningen Säkerhetsskydd – fördjupning får du ingående förståelse och kunskap om kraven i lagstiftningen, betydelsen av centrala begrepp, säkerhetsskyddsanalys, säkerhetsskyddsåtgärder samt kännedom om säkerhetsskyddad upphandling. Efter utbildningen har du fått en stabil grund att utgå ifrån för att påbörja eller utveckla din verksamhets systematiska säkerhetsskyddsarbete.
Tomas Devenyi, som är lärare på utbildningarna har en gedigen bakgrund inom säkerhetsskydd, bl a har han utbildat och handlett kommuner, kärnteknisk industri, regioner, myndigheter, högskolor och leverantörer.
Såhär säger Tomas om Säkerhetsskyddslagen:
”Lagen ställer krav på utbildning, om man på något sätt arbetar med säkerhetsskydd. Oavsett om det är ett lagkrav eller ej, så är utbildning och kompetens, nyckeln till att lyckas med säkerhetsskyddsarbetet.”
”Utbildning är också ett sätt att öka verksamhetens medvetenhet om och förståelse för att dessa frågor är viktiga. Där anser jag att det fortfarande finns stora brister. Att arbeta med säkerhetsskydd kan kännas avlägset, komplicerat eller tidskrävande. Det blir då lätt att man slarvar eller tar medvetna genvägar och glömmer att det faktiskt är Sveriges säkerhet det handlar om. Exempel på sådana brister är otillräcklig kunskap om alternativt ofullständigt genomförande av säkerhetsprövning samt bristfällig hanteringen säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter.”
Säkerhetsskydd är ett omfattande område och man lär sig inte allt på några dagar. Våra utbildningar ger däremot en väldigt bra insikt i ämnet och man blir medveten om vilka delar man inte har tillräcklig kunskap i – där kompetensutveckling behövs. Återigen, utbildning och kompetens är nyckeln till att lyckas med säkerhetsskyddsarbetet.
Sagt om utbildningen säkerhetsskydd:
”Det var jättesmidigt med distansföreläsningar”
”Bra nivå och lätt att hänga med”
”Bra föreläsare!”
”Täckte in många delar, brett. Gav kunskap inom det som känns viktigt och relevant”