Praktisk säkerhetsskyddsanalys

En fördjupning om hantverket med att genomföra en säkerhetsskyddsanalys.
Gör din förfrågan

Hur genomför du en väl underbyggd säkerhetsskyddsanalys för er verksamhet?

Ett bristfälligt säkerhetsskydd kan leda till allvarliga konsekvenser och höga kostnader. Vår uppdragsutbildning ger er de verktyg och den kunskap ni behöver för att genomföra en välgrundad säkerhetsskyddsanalys som ska säkerställa att ert skydd är både rätt dimensionerat och inriktat.

En grundläggande princip inom säkerhetsskydd är att allt säkerhetsskyddsarbete ska utgå från verksamhetens säkerhetsskyddsanalys. Det är verksamhetens ansvar att både genomföra säkerhetskyddsanalysen för att identifiera behovet av säkerhetsskydd och åtgärder samt att kontinuerligt hålla analysen uppdaterad. Men vilka överväganden behöver du göra vid framtagande, genomförande och praktisk tillämpning av analysen?

Erfarenheter från många verksamheter visar att om bedömningar och slutsatser i analysen inte är välgrundade och bygger på rätt förutsättningar och perspektiv, är risken stor att säkerhetsskyddet varken blir rätt dimensionerat eller inriktat. Det riskerar att bli kostsamt på många sätt, man riskerar att:

  • onödiga eller felriktade säkerhetsåtgärder vidtas,
  • det uppstår brister i säkerhetsskyddet som upptäcks av tillsynsmyndigheterna och leder till ekonomiska sanktioner.
  • det uppstår brister i säkerhetsskyddet, viket innebär sårbarheter i skyddet av Sveriges säkerhet.

Därför är det direkt avgörande att er verksamhet har god insikt i analysprocessen och förstår hur varje steg ska genomföras i praktiken.

Utbildningens längd

Företagsanpassad

Avgift

Offert mot förfrågan

Kontakt

Innehåll och upplägg

Utbildningen leds av en expert inom säkerhetsskyddsanalys som med tydliga exempel, praktiska övningar och handfasta råd guidar er genom hela processen. Efter utbildningen kan ni arbeta vidare med säkerhetsskyddsanalys på ett tryggt och professionellt sätt.

Du får bland annat ökad kunskap och förståelse för följande:

  • Syftet bakom säkerhetsskyddsanalysen och dess betydelse inom säkerhetsskyddsarbetet.
  • Hur man tar reda på om verksamheten är av betydelse för Sveriges säkerhet eller i övrigt träffas av säkerhetsskyddslagen.
  • Hur verksamheten identifierar, avgränsar och värderar sina skyddsvärden.
  • Hur man bryter ned verksamhetens skyddsvärden på vilka säkerhetsskyddet senare kan appliceras.
  • Hur man genomför en analys av säkerhetshotet mot den egna verksamheten.
  • Vilken betydelse en DAF har, d.v.s. en beskrivning av dimensionerande antagonistiska förmågor.
  • Vad sårbarhetsanalysen av det befintliga skyddet innebär och hur man bäst går till väga.
  • Hur säkerhetsskyddsanalysen skiljer sig från en risk- och sårbarhetsanalys.
  • Vilka säkerhetsskyddsåtgärder som kan komma i fråga.
  • Hur man tar säkerhetsskyddsanalysen vidare till en säkerhetsskyddsplan.
  • Vad en särskild säkerhetsskyddsbedömning innebär och i vilka situationer det krävs.
  • Hur verksamheten ser till att säkerhetsskyddsanalysen inte bara blir en skrivbordsprodukt.

Mål

Efter utbildningen har du fått fördjupad förståelse för säkerhetsskyddsanalysens betydelse och syfte, samt praktiska verktyg för att själva kunna genomföra och upprätthålla en välgrundad säkerhetsskyddsanalys.

Du förväntas bl a ha utvecklat kunskaper, förståelse och färdigheter om:

  • De olika processtegen i genomförandet av en säkerhetsskyddsanalys.
  • En praktisk förståelse för säkerhetsskyddsanalysen.
  • Upprättandet av en säkerhetsskyddsplan.
  • Vad särskilda säkerhetsskyddsbedömningar innebär.
  • Verktyg för att själva kunna genomföra en välgrundad säkerhetsskyddsanalys efter genomförd kurs.

Målgrupp

De som på olika sätt deltar i framtagande av en säkerhetsskyddsanalys eller i övrigt behöver ha förståelse för processen och analysens betydelse inom säkerhetsskydd.

Förkunskapskrav

Deltagare i uppdragsutbildningen väljs av beställaren, men en rekommendation är att de har genomgått Försvarshögskolans Grundläggande webbutbildning i säkerhetsskydd eller har motsvarande kunskaper.

Plats och datum

Utbildningen kan genomföras digitalt, på plats hos er eller i SSF:s utbildningslokal, datum bestäms i samråd mellan er, SSF och kursledare.

Marie Sjöberg är senior jurist hos Knowit med lång erfarenhet av säkerhetsfrågor. Genom sina tidigare roller inom Polismyndigheten, Försvarsmaktens högkvarter och Säkerhetspolisen har hon arbetat såväl med strategisk juridisk rådgivning som i rent operativ verksamhet, vilket har gett henne en unik förståelse för samspelet mellan juridikens krav och verksamhetens behov.
Marie har stor erfarenhet av rådgivning och utbildning inom säkerhetsskydd och kan på ett pedagogiskt sätt förklara de juridiska kraven och ge konkret vägledning utifrån den enskilda verksamhetens rådande förutsättningar och behov.

Knowit Cybersäkerhet & juridik är en av Nordens största leverantörer inom cybersäkerhet med en unik satsning inom juridik. De har bl.a ett stort utbud av tjänster inom området säkerhetsskydd där de genom en kombination av strategisk, operativ och juridisk kompetens stöttar kunder och deras säkerhetskänsliga verksamheter med allt ifrån säkerhetsskyddsanalyser och rättsutredningar till implementation och granskning av säkerhetsskyddsåtgärder.

Intresseanmälan Praktisk säkerhetsskyddsanalys– 1 dag

*uppgifterna är obligatoriska

Gör din förfrågan