Se upp för annonsbedrägerier under Black Week

Cyber Monday avslutar Black Week och handeln på nätet väntas som vanligt slå nya rekord. Men de här dagarna är också favoriter för internetbedragarna. Enligt Brås statistik så har det hittills i november redan anmälts 1742 annonsbedrägerier, vilket är en ökning med nästan 50 % jämfört med hela november 2020. 

Annonsbedrägerier under Black Week.

Kriminella tar alltid tillfället i akt när handeln på nätet ökar, i år är det ingen skillnad. Under Black Week som avslutas med Cyber Monday passar de på att lura köpare på olika sätt. 

Under Black Week när priset är lägre och annonsen har ett för bra erbjudande, bör man tänka till och göra research genom att exempelvis kolla upp online-handelsplatsen eller säljaren så du inte drabbas av farliga produkter, piratkopior eller helt enkelt blir av med pengar utan att få varan, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Bedragare lurar folk bland annat genom att lägga ut annonser på sociala medier, skicka sms eller mejl som innehåller erbjudanden och länkar som går till falska e-handelssidor. På dessa sidor så lockas köpare att beställa varor som aldrig kommer eller är piratkopior och det är nästan alltid det låga priset som lockar. 

På SSFs nya tjänst säkerhetskollen.se kan man läsa mer om den här typen av bedrägerier och testa sin egen kunskap genomexempelvis quizet Nätklok. Genom säkerhetskollen.se kan du även få varningar om pågående bedrägerier, och personlig rådgivning om du blir utsatt för ett brott, fortsätter Paul Pintér.

Så skyddar du dig när du handlar på nätet: 
• Klicka aldrig på länkar du är osäker på.
• Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen så det ligger till, priset är ofta avslöjande.
• Dubbelkolla alltid sidan du ska handla från genom att söka information om den på internet.
• Kontrollera identiteten hos säljaren. Finns kontaktuppgifter som till exempel mejl, telefonnummer och adress?
• Handla från sidor som erbjuder 3D secure för säker betalning.
• Använd endast hemsidor som har en ”Trygg E-handel” eller ”Certifierad E-handel”-stämpel.

På säkerhetskollen.se kan du läsa mer om hur du handlar säkert.