Vilket lås ska jag välja?
Det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av produkter, tjänster och företag. Hur vet man exempelvis vilket lås som är säkrast? På SSF vill vi göra det säkrare att välja rätt, genom att ta fram normer som sedan används för att certifiera lås. Ta reda på vilka krav ditt försäkringsbolag ställer. Certifierade lås är märkta med särskilda symboler som du kan hålla utkik efter när du ska köpa ett lås. Läs mer om märkningen längre ned.
Så väljer du rätt lås till cykel, moped och båt
Cykellås
Visste du att din cykel löper tre gånger större risk att bli stulen om den enbart är låst med cykelns tillverkningslås, än om den är fastlåst i ett fast objekt med ett extra lås? Största andelen cykelstölder sker i främst i storstäder och universitetsstäder. Mest stöldbegärligt är batterier till elcyklar, sadlar och hjul. Vilken typ av lås ska du välja? Vad skiljer de olika låsen åt? Vi reder ut begreppen.
Kabel- och vajerlås, med eller utan kod
Enklare vajer ofta klädd i plast med lås i ena änden, i vilken man fäster den andra änden. Låset är oftast ej godkänt av försäkringsbolagen och bör därför alltid användas som ett komplement till ett redan befintligt godkänt lås. Är ett av de billigaste alternativet av cykellås och också de som är bland de lättaste att bryta upp. Dessa lås är i regel ej certifierade.
- Fördelar: Väger inget och är smidigt att ta med
- Nackdelar: Lätt att bryta upp
Bygellås
Ett U-format robust lås, tillverkat i stål. I de flesta fall medföljer fästen som gör det enkelt att montera på cykeln under färd. Det finns både certifierade och icke certifierade lås av denna typ. Gör det enkelt att låsa fast cykeln i hjul och ram eller i ett fast föremål, tex en lyktstolpe.
- Fördelar: Certifierade lås av denna typ har bra säkerhet
- Nackdelar: Kan ibland upplevas som otympligt
Ramlås
Låset skruvas fast på ramen eller är redan fastsvetsade. Finns både certifierade och icke certifierade lås av denna typ. Ramlåset är ett smidigt lås som sitter fast på ramen.
- Fördelar: Ett smidigt lås som man inte kan glömma att ta med sig.
- Nackdelar: Försvårar inte för tjuven att tex bära iväg cykeln.
Kättinglås
Är en låskätting med integrerat lås. Tillhör de kraftigaste låsen som finns på marknaden. Oftast är det en textilbeklädd kättingkedja med lås, antingen i form av nyckel eller kodblock. De passar utmärkt för att låsa fast cykeln i ett fast föremål.
- Fördelar: Tillhör det kraftigaste typen av lås som finns. De certifierade låsen av denna typen är svåra för tjuven att bryta upp
- Nackdelar: Kan ibland kännas tunga och otympliga
Vikbara lås
Ett flexibelt lås som är stort när det ska användas och litet när det inte används. Är lätt att ta med sig då det oftast medföljer fästen som monteras på cykeln. Denna typ av lås kan även gå under namnet länklås.
- Fördelar: Till storleken ett flexibelt lås
- Nackdelar: Kan ibland upplevas som otympligt att ta med om fästen ej medföljer.
Tips och råd
Bra att veta är att ett certifierat cykellås gör din hemförsäkring bättre (ibland krävs det nämligen ett certifierat lås för att inte få nedsättning på försäkringen). Ta reda på vad som gäller just för dig, genom att läsa dina försäkringsvillkor.
- Välj ALLTID ett certifierat lås. På så sätt vet du att du får ett lås som uppfyller dagens försäkringskrav. Låset ska följa SSF 011 eller SSF 014 och SSF 022 lägst klass 2.
- Lämna cykeln på upplysta platser med insyn. På så sätt ökar chansen att någon kan se ett stöldförsök och skrämma iväg tjuven.
- Gör det svårare för tjuven genom att låsa fast cykeln i ett fast föremål, helst i både ram och hjul.
- Skruva loss sadeln och ta så den inte blir stulen. En cykel utan sadel blir också mindre stöldbegärlig.
- Lås batteriet om du lämnar din elcykeln obevakad. Om du ska vara borta längre stunder, ta med batteriet.
- Förvara din cykel i ett låst utrymme när den inte används.
- Märk cykeln med tex DNA-märkning.
Mopedlås
Ett certifierat och godkänt mopedlås försvårar för tjuven och behövs för att din försäkring ska gälla om olyckan är framme. Vad skiljer de olika låstyperna från varandra och vilka fördelar respektive nackdelar har de? Vi reder ut begreppen.
Bygellås
Ett robust U-format lås som är tillverkat i stål. Det finns både certifierade och icke certifierade lås av denna typ. Genom att låsa bygellåset genom att sätta låset på framgaffeln och genom däcket förhindras tjuven att rulla i väg med mopeden
- Fördelar: Bra säkerhet på de lås som är certifierade
- Nackdelar: Kan ibland upplevas som otympligt att ta med.
Kättinglås
Låskätting med integrerat lås. Tillhör de kraftigaste låsen som idag finns på marknaden. Oftast en textilbeklädd kättingkedja med lås antingen i form av nyckel eller kodblock. Det finns både certifierade och icke certifierade lås av denna typ. Passar utmärkt för att låsa fast mopeden i ett fast föremål.
- Fördelar: En bra lösning vid långtidsparkering av din moped
- Nackdelar: Kan ibland kännas tunga och otympliga att ha med sig
Bromsskivlås
Sätts fast i bromsskivan. Skivbromslåset omöjliggör att någon rullar iväg med mopeden, vilket gör det enkelt att parkera mopeden var man vill. Det finns idag inga av SSF certifierade bromsskivlås för moped i klass B, däremot finns det certifierade lås i klass C för MC som kan passa din mopedmodell.
- Fördelar: Ett smidigt och effektivt lås som lämpar sig särskilt bra när mopeden bara ska stå parkerad en kortare stund.
- Nackdelar: Gör det inte svårare för tjuven att lasta och frakta bort mopeden.
Styrlås
Låser mopedens styre och är fabriksmonterat. Det finns idag inga SSF rekommenderade styrlås.
Tips och råd
- Välj ALLTID ett certifierat lås, då vet du att du får ett bra lås som uppfyller dagens försäkringskrav. Mopedlåset ska vara certifierat enligt normen för hänglås och kätting SSF 014 och SSF 022 lägst klass 3 eller enligt TFFN 701 – Lås till moped och MC klass B eller högre (klass C eller D).
- Låsklass C motsvarar lås i klass 3.
- Lås fast mopeden i hjulet och om möjligt i ett fast föremål. Lämna mopeden på upplysta platser med insyn på så sätt ökar chansen att någon kan se ett stöldförsök och skrämma iväg tjuven.
- Förvara din moped i ett låst utrymme när du inte använder den.
Moped och Motorcykel – Låsklasser (Normen TFFN 701 – Lås till moped och MC)
- Klass B – Moped
- Klass C – MC, snöskoter, terrängfordon och andra liknande motorfordon
- Klass D – MC, snöskoter, terrängfordon och andra liknande motorfordon. Låsen har ett ytterligare förstärkt stöldskydd.
Hänglås och kättingklasser (Normen SSF 014 och SSF 022)
- Klass 3 – Kombinera med intygad kätting som låsning av moped och MC
Båtlås
Det stjäls båtar och båtmotorer för hundratals miljoner i Sverige. Båtarna stjäls från småbryggor obevakade båtklubbar men även när det förvaras på land och står trailers på garageuppfarter eller vid tomma sommarstugor. Vid stöld av hela båten handlar det oftast om beställningsjobb och dessa båtar försvinner oftast väldigt snart ifrån Sverige. Hur försvårar jag för tjuven?
Lås båten
Lås fast båten i ett fast föremål, tex genom att dra kättingen runt bryggan och låsa fast den med hänglås i stävöglan. Båtens stävögla ska vara av motsvarande klass som hänglåset och kättingen. Undvik att låsa fast den i en lätt demonteringsbar bryggring.
- Välj ALLTID ett certifierat lås, då vet du att du får ett bra lås som uppfyller dagens försäkringskrav. Låset ska vara certifierat mot är SSF 014 och SSF 022. Klassningen avgörs av vikten på båten. Lägst klass 2 om båten väger under 200 kg och klass 3 om båten väger över 200 kg.
- Det finns idag inga av SSF rekommenderade stävöglor.
Lås båtmotorn
Båtmotorer upptill 50 hk ska låsas med ett båtmotorlås enligt SSFN 026, SSF 026 eller med hänglås och kätting lägst klass 3 enligt SSF 014 respektive SSFN 022. Båtmotorer över 50 hk ska vara fastbultade enligt tillverkarens anvisningar. Rekommendation ges att komplettera med bultlås. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.
Bultlås/motorlås finns i olika modeller. Antingen ersätts en av bygelskruvarna eller så monteras låset genom båtens akterspegel och båtens fastsättnings bygel. Vilken modell du ska välja beror på hur många hk motorn har.
Lås båttrailer
Förvaras båten på en trailer ska den vara låst med ett certifierat kulhandskelås enligt SSF 1057 eller med ett hänglås och kätting i klass 3 enligt SSF 014 och SSF 022. Om eller när båten står på en båttrailer, ska båten och motorn vara låst på samma sätt som när båten ligger i vattnet.
Hänglåsklasser
- Klass 2 – I kombination med intygad kätting, låsning av båtar med vikt under 200 kg
- Klass 3 – I kombination med intygad kätting, låsning av båtar med en vikt över 200 kg.
Startspärr och immobilizer
En startspärr förhindrar att en obehörig person kan starta båten. Vissa försäkringsbolag ger rabatt om du har en startspärr installerad. Det finns idag inga SSF rekommenderade startspärrar för båt.
- Fördelar: Försvårar stöld av båten eftersom startspärren gör att det inte går att starta båten utan nyckel.
- Nackdelar: Försvårar inte för tjuven att ta saker ur båten.
Båtlarm
Båtlarm uppmärksammar omgivningen. I vissa fall kan det vara möjligt att använda ett billarm till båtar. Försäkringsbolag kan ge rabatt om du har ett larm installerat. Det finns idag inga av SSF rekommenderade larm.Finns det möjlighet att använda ett billarm, ges rekommendationen att larmet är certifierat enligt normen för fordonslarm TFFN 801.
- Fördelar: Uppmärksammar omgivningen på att något är i görningen.
- Nackdelar: Försvårar inte för en tjuv att köra iväg med båten.
Spårsystem
Med ett sök- och spårsystem kan man se var föremålet befinner sig och ökar möjligheten att båten återfinns.
SSF rekommenderar de spårsystem som företaget genom egendeklaration uppger att de uppfyller kraven enligt normen SSF 1073 – Krav på sök och spårsystem för fordon, anläggningsmaskiner, fritidsbåtar.
Fråga ditt försäkringsbolag för att få information om vilka spårsändare de godkänner.
Vill du veta mer om certifiering?
Olika företag provar sin produkt eller tjänst genom ett certifieringsbolag som är fristående för oss. När produkten eller tjänsten blivit certifierad kan vi rekommendera den. Här hittar du länkar till certifieringsorgan som SSF rekommenderar för att certifiera produkter och tjänster enligt SSF normer.
Har du synpunkter på en certifierad produkt? Våra rekommendationer gäller enbart den berörda produkten eller tjänsten. Det innebär inte att vi rekommenderar eller ställer oss bakom hur företag som fått sin produkt eller tjänst certifierad utför sina tjänster eller service. Detta ansvarar företaget själva för. För frågor som rör företagets service och bemötande hänvisar vi därför direkt till det berörda företaget. Vid frågor rörande produkten eller tjänstens säkerhet och kravuppfyllnad rekommenderar vi att ta direktkontakt med det företag som certifierat produkten eller tjänsten.