Vilket lås ska jag välja?
Det kan vara svårt att hitta rätt när man ska välja lås. Hur vet man exempelvis vilket lås som är säkrast och godkänns av försäkringsbolaget? På SSF vill vi göra det lättare att välja rätt. Därför tar vi fram normer som används av certifieringsbolag som i sin tur certifierar lås. Ta reda på vilka krav ditt försäkringsbolag ställer och håll utkik efter certifierade lås nästa gång du ska köpa lås. Läs mer i denna guide!
Så väljer du rätt lås till cykel, moped, båt och dörr
Cykellås
Visste du att din cykel löper tre gånger större risk att bli stulen om den enbart är låst med cykelns tillverkningslås, än om den är fastlåst i ett fast objekt med ett extra lås? Största andelen cykelstölder sker i främst i storstäder och universitetsstäder. Mest stöldbegärligt är batterier till elcyklar, sadlar och hjul. Vilken typ av lås ska du välja? Vad skiljer de olika låsen åt? Vi reder ut begreppen.
Kabel- och vajerlås, med eller utan kod
Enklare vajer ofta klädd i plast med lås i ena änden, i vilken man fäster den andra änden. Låset är oftast ej godkänt av försäkringsbolagen och bör därför alltid användas som ett komplement till ett redan befintligt godkänt lås. Är ett av de billigaste alternativet av cykellås och också de som är bland de lättaste att bryta upp. Dessa lås är i regel ej certifierade.
- Fördelar: Väger inget och är smidigt att ta med
- Nackdelar: Lätt att bryta upp
Bygellås
Ett U-format robust lås, tillverkat i stål. I de flesta fall medföljer fästen som gör det enkelt att montera på cykeln under färd. Det finns både certifierade och icke certifierade lås av denna typ. Gör det enkelt att låsa fast cykeln i hjul och ram eller i ett fast föremål, tex en lyktstolpe.
- Fördelar: Certifierade lås av denna typ har bra säkerhet
- Nackdelar: Kan ibland upplevas som otympligt
Ramlås
Låset skruvas fast på ramen eller är redan fastsvetsade. Finns både certifierade och icke certifierade lås av denna typ. Ramlåset är ett smidigt lås som sitter fast på ramen.
- Fördelar: Ett smidigt lås som man inte kan glömma att ta med sig.
- Nackdelar: Försvårar inte för tjuven att tex bära iväg cykeln.
Kättinglås
Är en låskätting med integrerat lås. Tillhör de kraftigaste låsen som finns på marknaden. Oftast är det en textilbeklädd kättingkedja med lås, antingen i form av nyckel eller kodblock. De passar utmärkt för att låsa fast cykeln i ett fast föremål.
- Fördelar: Tillhör det kraftigaste typen av lås som finns. De certifierade låsen av denna typen är svåra för tjuven att bryta upp
- Nackdelar: Kan ibland kännas tunga och otympliga
Vikbara lås
Ett flexibelt lås som är stort när det ska användas och litet när det inte används. Är lätt att ta med sig då det oftast medföljer fästen som monteras på cykeln. Denna typ av lås kan även gå under namnet länklås.
- Fördelar: Till storleken ett flexibelt lås
- Nackdelar: Kan ibland upplevas som otympligt att ta med om fästen ej medföljer.
Tips och råd
Bra att veta är att ett certifierat cykellås gör din hemförsäkring bättre (ibland krävs det nämligen ett certifierat lås för att inte få nedsättning på försäkringen). Ta reda på vad som gäller just för dig, genom att läsa dina försäkringsvillkor.
- Välj ALLTID ett certifierat lås. På så sätt vet du att du får ett lås som uppfyller dagens försäkringskrav. Låset ska följa SSF 011 eller SSF 014 och SSF 022 lägst klass 2.
- Lämna cykeln på upplysta platser med insyn. På så sätt ökar chansen att någon kan se ett stöldförsök och skrämma iväg tjuven.
- Gör det svårare för tjuven genom att låsa fast cykeln i ett fast föremål, helst i både ram och hjul.
- Skruva loss sadeln och ta så den inte blir stulen. En cykel utan sadel blir också mindre stöldbegärlig.
- Lås batteriet om du lämnar din elcykeln obevakad. Om du ska vara borta längre stunder, ta med batteriet.
- Förvara din cykel i ett låst utrymme när den inte används.
- Märk cykeln med tex DNA-märkning.
Mopedlås
Ett certifierat och godkänt mopedlås försvårar för tjuven och behövs för att din försäkring ska gälla om olyckan är framme. Vad skiljer de olika låstyperna från varandra och vilka fördelar respektive nackdelar har de? Vi reder ut begreppen.
Bygellås
Ett robust U-format lås som är tillverkat i stål. Det finns både certifierade och icke certifierade lås av denna typ. Genom att låsa bygellåset genom att sätta låset på framgaffeln och genom däcket förhindras tjuven att rulla i väg med mopeden
- Fördelar: Bra säkerhet på de lås som är certifierade
- Nackdelar: Kan ibland upplevas som otympligt att ta med.
Kättinglås
Låskätting med integrerat lås. Tillhör de kraftigaste låsen som idag finns på marknaden. Oftast en textilbeklädd kättingkedja med lås antingen i form av nyckel eller kodblock. Det finns både certifierade och icke certifierade lås av denna typ. Passar utmärkt för att låsa fast mopeden i ett fast föremål.
- Fördelar: En bra lösning vid långtidsparkering av din moped
- Nackdelar: Kan ibland kännas tunga och otympliga att ha med sig
Bromsskivlås
Sätts fast i bromsskivan. Skivbromslåset omöjliggör att någon rullar iväg med mopeden, vilket gör det enkelt att parkera mopeden var man vill. Det finns idag inga av SSF certifierade bromsskivlås för moped i klass B, däremot finns det certifierade lås i klass C för MC som kan passa din mopedmodell.
- Fördelar: Ett smidigt och effektivt lås som lämpar sig särskilt bra när mopeden bara ska stå parkerad en kortare stund.
- Nackdelar: Gör det inte svårare för tjuven att lasta och frakta bort mopeden.
Styrlås
Låser mopedens styre och är fabriksmonterat. Det finns idag inga SSF rekommenderade styrlås.
Tips och råd
- Välj ALLTID ett certifierat lås, då vet du att du får ett bra lås som uppfyller dagens försäkringskrav. Mopedlåset ska vara certifierat enligt normen för hänglås och kätting SSF 014 och SSF 022 lägst klass 3 eller enligt TFFN 701 – Lås till moped och MC klass B eller högre (klass C eller D).
- Låsklass C motsvarar lås i klass 3.
- Lås fast mopeden i hjulet och om möjligt i ett fast föremål. Lämna mopeden på upplysta platser med insyn på så sätt ökar chansen att någon kan se ett stöldförsök och skrämma iväg tjuven.
- Förvara din moped i ett låst utrymme när du inte använder den.
Moped och Motorcykel – Låsklasser (Normen TFFN 701 – Lås till moped och MC)
- Klass B – Moped
- Klass C – MC, snöskoter, terrängfordon och andra liknande motorfordon
- Klass D – MC, snöskoter, terrängfordon och andra liknande motorfordon. Låsen har ett ytterligare förstärkt stöldskydd.
Hänglås och kättingklasser (Normen SSF 014 och SSF 022)
- Klass 3 – Kombinera med intygad kätting som låsning av moped och MC
Båtlås
Det stjäls båtar och båtmotorer för hundratals miljoner i Sverige. Båtarna stjäls från småbryggor obevakade båtklubbar men även när det förvaras på land och står trailers på garageuppfarter eller vid tomma sommarstugor. Vid stöld av hela båten handlar det oftast om beställningsjobb och dessa båtar försvinner oftast väldigt snart ifrån Sverige. Hur försvårar jag för tjuven?
Lås båten
Lås fast båten i ett fast föremål, tex genom att dra kättingen runt bryggan och låsa fast den med hänglås i stävöglan. Båtens stävögla ska vara av motsvarande klass som hänglåset och kättingen. Undvik att låsa fast den i en lätt demonteringsbar bryggring.
- Välj ALLTID ett certifierat lås, då vet du att du får ett bra lås som uppfyller dagens försäkringskrav. Låset ska vara certifierat mot är SSF 014 och SSF 022. Klassningen avgörs av vikten på båten. Lägst klass 2 om båten väger under 200 kg och klass 3 om båten väger över 200 kg.
- Det finns idag inga av SSF rekommenderade stävöglor.
Lås båtmotorn
Båtmotorer upptill 50 hk ska låsas med ett båtmotorlås enligt SSFN 026, SSF 026 eller med hänglås och kätting lägst klass 3 enligt SSF 014 respektive SSFN 022. Båtmotorer över 50 hk ska vara fastbultade enligt tillverkarens anvisningar. Rekommendation ges att komplettera med bultlås. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.
Bultlås/motorlås finns i olika modeller. Antingen ersätts en av bygelskruvarna eller så monteras låset genom båtens akterspegel och båtens fastsättnings bygel. Vilken modell du ska välja beror på hur många hk motorn har.
Lås båttrailer
Förvaras båten på en trailer ska den vara låst med ett certifierat kulhandskelås enligt SSF 1057 eller med ett hänglås och kätting i klass 3 enligt SSF 014 och SSF 022. Om eller när båten står på en båttrailer, ska båten och motorn vara låst på samma sätt som när båten ligger i vattnet.
Hänglåsklasser
- Klass 2 – I kombination med intygad kätting, låsning av båtar med vikt under 200 kg
- Klass 3 – I kombination med intygad kätting, låsning av båtar med en vikt över 200 kg.
Startspärr och immobilizer
En startspärr förhindrar att en obehörig person kan starta båten. Vissa försäkringsbolag ger rabatt om du har en startspärr installerad. Det finns idag inga SSF rekommenderade startspärrar för båt.
- Fördelar: Försvårar stöld av båten eftersom startspärren gör att det inte går att starta båten utan nyckel.
- Nackdelar: Försvårar inte för tjuven att ta saker ur båten.
Båtlarm
Båtlarm uppmärksammar omgivningen. I vissa fall kan det vara möjligt att använda ett billarm till båtar. Försäkringsbolag kan ge rabatt om du har ett larm installerat. Det finns idag inga av SSF rekommenderade larm.Finns det möjlighet att använda ett billarm, ges rekommendationen att larmet är certifierat enligt normen för fordonslarm TFFN 801.
- Fördelar: Uppmärksammar omgivningen på att något är i görningen.
- Nackdelar: Försvårar inte för en tjuv att köra iväg med båten.
Spårsystem
Med ett sök- och spårsystem kan man se var föremålet befinner sig och ökar möjligheten att båten återfinns.
SSF rekommenderar de spårsystem som företaget genom egendeklaration uppger att de uppfyller kraven enligt normen SSF 1073 – Krav på sök och spårsystem för fordon, anläggningsmaskiner, fritidsbåtar.
Fråga ditt försäkringsbolag för att få information om vilka spårsändare de godkänner.
Husvagn- & släpvagnslås
Har du en husvagn eller ett släp och behöver tips och råd? Genom att använda certifierade produkter kan du göra livet svårare för tjuven och slippa få husvagnssemestern förstörd på grund av inbrott.
Lås husvagn eller släp
Lås ALLTID husvagnen med ett certifierat kulhandskelås eller hänglås och kätting. Kulhandskelås ska vara certifierade enligt normen SSF 1057. Väljer man att låsa med hänglås och kätting ska dessa vara certifierade enligt SSF 014 klass 3 eller grad 4 enligt EN 12320 (hänglås) och enligt SSFN 020 klass 3 (kätting).
Husvagnslarm
Det finns enklare detektorer som kan monteras på exempelvis fönster och dörrar, men i dagsläget finns inga certifierade larm för husvagn.
Spårsändare
Med ett spår- och söksystem kan man se vart ett föremål befinner sig och öka möjligheten att en stulen husvagn eller ett släp återfinns. SSF rekommenderar de spårsystem som företaget genom egendeklaration uppger att de uppfyller kraven enligt SSF-normen SSF 1073 – Krav på sök och spårsystem för fordon, anläggningsmaskiner och fritidsbåtar. Fråga ditt försäkringsbolag för att mer information om vilka spårsändare de godkänner.
Tips och råd
- Parkera husvagnen eller släpet med dragkroken så att dessa är svåråtkomliga för tjuven när de inte ska användas.
- Se till att kättingen inte monteras på en lätt demonterbar del på släpet eller vagnen.
- Kulhandskelås är ett effektivt mekaniskt skydd för husvagnar och släp.
- Vid låsning med hänglås och kätting rekommenderas att husvagnen låses fast i ett fast föremål, till exempel genom att dra kättingen runt ett träd.
- Tänk på tjuvrisken och lås alltid husvagnen eller släpet ordentligt, även kortare stunder.
- Komplettera med extra lås där det går.
- Förse husvagnen med spårsändare.
- DNA-märk husvagnen eller släpet.
- Köper du en begagnad husvagn eller ett släp bör du kontrollera med Larmtjänst om husvagnen eller släpet finns med i registret över stulna objekt.
- Vill du hyra ut din husvagn är det viktigt att veta vad som gäller. Läs mer om regler för uthyrning på Larmtjänst hemsida.
Dörrlås
Tjuvar är uppfinningsrika. Hur skulle du göra inbrott hos dig själv? Var finns de svagaste punkterna i ditt hem? Ta på dig ”tjuvens glasögon” och gör ditt hem lite säkrare. Genom att använda certifierade produkter kan du göra livet svårare för tjuven – men tryggare för dig.
Bra att veta om dörrlås
- I regel är det svårt att bara genom att titta på nyckeln avgöra om låset är säkert eller inte. Det är många faktorer som avgör detta, från typ av cylinder, nyckelkontroll till uppbyggnaden av dörrmiljön i stort.
- Har du en ”klöverformad” nyckel är den med största sannolikhet inte kopieringsskyddad. En nyckel utan juridiskt kopieringsskydd går att kopiera hos vilken skomakare som helst. Denna typ av nyckel är fortfarande vanligt förekommande, men tillverkas inte längre.
- En kopieringsskyddad nyckel kan du inte kan gå till vem som helst för att kopiera.
- Certifierade lås enligt SSF 3522 klass 3 och SSF 3523 klass S3* provas mot bland annat dyrkning och angreppsprov.
- Låssmeder genomför dörröppningar om du exempelvis har låst dig ute. Dörröppning sker med hjälp av specialverktyg och speciella arbetssätt som medför åverkan på dörren.
- Du ska kunna vrida nyckeln i 360 grader i cylinder för att låset ska vara godkänt.
- Har du en brand-/ljud- eller inbrottsklassad dörr – tänk då på att du inte får byta lås hur som helst. Vid åverkan på en klassad dörr faller certifikatet på dörren.
Med godkänd låsenhet avses certifierade produkter enligt SSF 3522, lägst klass 3 eller enligt SSF 3523 klass S3*, som uppfyller sina respektive krav var för sig och som tillsammans ingår i en låsenhet. Nedan går vi igenom vad som ingår för att respektive låsenhet ska vara godkänd.
Godkänd låsenhet Mekaniska lås
- Låshus, cylinderlås eller tillhållarlås
- Cylinder
- Slutbleck
- Förstärkningsbehör
Fördelar: Ett certifierat lås enligt gällande regelverk uppfyller försäkringskraven
Nackdelar: Kan ses besvärligt och dyrt om du av någon anledning behöver byta lås om tex en nyckel kommer på vift.
Godkänd låsenhet Elektromekaniska lås/Digitala lås
- Elektromekaniska låshus (motorlås)
- Elektromekaniska cylindrar
- Elektromekaniska slutbleck (elslutbleck)
- Förstärkningsbehör
Ett elektromekaniskt lås har funktioner som nyckelbricka/tag, kod, och kan öppnas med mobil genom fjärrstyrning. Det finns i dag ett par enstaka digitala lås som är certifierade enligt SSF 3522 klass 3 och SSF 3523 klass S3, där kod eller mobilapp/fjärrstyrning används för att öppna dörren.
Funderar du på att skaffa ett elektromekaniskt/digitalt lås? Du är inte ensam, allt fler funderar på samma sak. Men vilka är för-och nackdelarna?
Fördelar: Ses oftast som både enkelt och bekvämt att använda. Du slipper oroa dig för att fysiska nycklar kan komma på vift. Det är enkelt att spärra koder om de skulle komma på vift.
Nackdelar: Många av de lås som i dag finns på marknaden har funktioner som inte uppfyller kraven på ett certifierat lås.
Checklista för Elektromekaniska/digitala lås
- Kontrollera att låset är certifierat i lägst klass 3 enligt SSF 3522 eller S3 enligt SSF 3523.
- Kontrollera i vilket utförande låset är certifierat eftersom det kan finnas funktioner som inte får vara aktiverade om låset ska uppfylla kravet på godkänd låsenhet.
- Kontrollera att låset passar till dörren, särskilt om du har en dörr av äldre modell eller om du har en gallergrind innanför dörren.
- Har du en brand-/ljud- eller inbrottsklassad dörr? Tänk då på att du inte får byta lås hur som helst. Vid åverkan på en klassad dörr faller certifikatet på dörren.
- Kontrollera om det finns möjligheter till service och reservdelar.
- Välj ett lås som även är testat och certifierat avseende funktion och slitage.
- Välj ett lås som låssmeden känner till och kan serva om så skulle behövas.
- Välj ett lås som klarar vårt nordiska klimat.
Tips och råd
Ditt försäkringsbolag kan kräva certifierade lås i dörren för att du inte ska få nedsättning på försäkringen. Ta reda på vad som gäller just för dig, genom att läsa dina försäkringsvillkor.
- Välj ALLTID certifierade lås. På så sätt vet du att du får ett lås som uppfyller dagens försäkringskrav. Låset ska vara certifierat enligt SSF 3522 lägst klass 3 eller enligt SSF 3523 klass S3.
- Var på den säkra sidan när du ska välja produkter och när du ska installera ett lås. Anlita en certifierad låsanläggningsfirma eller en auktoriserad (SLR) ansluten låssmed.
- När du flyttar in i en ny bostad, byt alltid låset. Du vet aldrig hur många nycklar eller koder som kan vara på vift.
- Göm aldrig nycklar i anslutning till bostaden. En tjuv vet var hen ska leta
- Lås dörren med vredet även när du är hemma – då hindrar du smygtjuven!
- Glöm aldrig bort din egen säkerhet, vid tex brand. Se alltid till att bostaden går att utrymma!
Låsbegrepp
Bakkantsäkring
Skyddar dörren från att forceras från gångjärnssidan genom brytförsök eller försök att lyfta av dörren från dess gångjärn. Det går bra att bakkantssäkra dörren med bakkantsbeslag, dörrdubb eller cylinderroddare.
Bakkantsbeslag
Griper in i dörrkarmen när den stängs. Dörrdubb, karmstift eller dörrstift är samma sak men med andra namn.
Cylinderroddare
Platsen för cylindern vredet eller nyckelskylten.
Cylinderring
Är låscylinderns skyddskåpa dvs är den del som sitter runt själva låscylindern. Cylinderring finns i två modeller en till oval cylinder o en till en rund cylinder.
Elektromekaniskt lås/kodlås
Du låser/låser upp dörren med hjälp av till exempel kodbricka eller mobil. Låset ska vara godkänt i klass 3 för att uppfylla minimikravet för godkänd låsenhet.
Förstärkningsbehör
Finns till både cylinderlås och tillhållarlås. En på dörren dubbelsidig stålplåt som förstärker dörrens konstruktion runt låset och ska monteras med genomgående skruvförband. Ger skydd för låshuset vid ett eventuellt angrepp.
Låshus
Även kallat låskista. Utgör kärnan i en låsenhet.
Låscylinder
Ett låshus manövreras via låscylindern. Låscylindern är själva ”koden” där du stoppar in din nyckel. Är cylindern märkt med ”SCD” innebär det att den är borrskyddad. För att ett lås ska anses godkänt krävs dubbla runda cylindrar. Men om du kombinerar en oval cylinder med ett tillhållarlås kan denna kombination uppfylla kravet på en godkänd låsenhet.
Olika typer av cylindrar
Det finns tre vanliga typer av löstagbara låscylindrar till dörrlås baserat på infästningen mot låshuset samt cylinderns yttre form – Rund cylinder, oval cylinder samt europrofil. För att få dessa klassade enligt SSF 3522 och SSF 3523 provas bland annat fastsättningen mot låshuset med angreppsprovning. Då angrips cylindern med olika verktyg för att på viss tid försöka bryta bort cylindern för att kunna lås upp låset och öppna dörren.
Rund cylinder med sina 4 höghållfasta skruvar klarar dessa provningar bäst och är den cylindern som rekommenderas i första hand.
Oval cylinder med två skruvar för fastsättning klarar ensamt inte provningen utan måste förses med en cylinderring, oftast koniskt utformad, som fästs med två höghållfasta skruvar från dörrens insida. Det är viktigt att ovalcylindern och cylinderringen är provade tillsammans, annars kan inte kombinationen klassas.
Europrofilcylindern monteras genomgående i låshuset och fästs med en skruv från dörren kortsida genom låshusets stolpe. Inte heller denna cylinder klarar proven ensamt utan behöver ett cylinder-förstärkningsbehör för att åtkomligheten till cylinder hindras för angrepp med verktyg. Behöret är oftast försett med en roterande bricka för nyckelhålet. Behörets egenskaper kan provas separat enligt SSF 1096 utan eurocylindern. Kombinationen kan då uppfylla kraven för klassning enligt SSF 3522 och SSF 3523.
Motorvred
En produkt utformad som ett elektroniskt vred, som du hänger/installerar på befintligt lås, och som gör att du kan låsa upp dörren med hjälp av till exempel en app i mobiltelefonen. Den erbjuder samma mekaniska säkerhet som ett lås med ett vred gör idag, då du behåller det befintliga låset i dörren.
Men undersök att det passar med den befintliga dörren eller låset innan du bestämmer dig, eftersom det kan vara för stort för vissa dörrar. Kontrollera även vad som står i ditt försäkringsbrev. Omfattas du av särskilda låskrav och larmkrav framgår det av försäkringsbrevet och du ska då i stället välja ett lås som uppfyller låsklass 3 enligt SSF 3522 (Godkänd låsenhet).
Det finns i dag inga av SSF rekommenderade produkter och inga av dessa produkter är provade mot SSF 3522.
Regel
Låser dörren i karmen. Öppnas och stängs med hjälp av nyckel eller vred.
Tryckfall/fallregel
En regel som öppnas med handtag, men som beroende av låshusmodell kan ha en särskild låsfunktion. Denna typ av regel kan beroende av låshus ha en uppställningsfunktion, detta för att ha möjligheten att inaktivera låsfunktionen vid behov.
Hakregel
En låskolv som ser ut som en krok. Den hakar fast dörren i karmen för att försvåra uppbrytning vid låset. Denna typ av regel har en högre säkerhet än en rak regel och används även för låsning av skjutdörrar.
Rak regel
Finns regeln på ett cylinderlås kallas regeln även för cylinderfall och manövreras med vred eller med nyckel. Sitter det i ett tillhållarlås manövreras det med nyckel.
Slutbleck
Slutbleck sitter monterad i dörrkarmen. Ett slutblecks funktion är att förhindra att låskolvens försegling kan hävas. Den del som skyddar den spärrande kolven ska inte gå lätt att demontera eller böja undan.
Stolpe
Detta är låsets synliga del i dörren, och dess funktion är att hålla låset på plats i dörrbladet. Den finns i två olika typer av utföranden – symmetriska och osymmetriska. Ett symmetriskt lås innebär att stolpen sitter symmetriskt på låshuset. På ett osymmetriskt lås sitter stolpen förskjuten på låshuset.
Tumregel – är dörren tillverkad efter 1980 så sitter det troligtvis en symmetrisk stolpe i dörren.
Tillhållarlås
Ett lås som låses med nyckel från både in och utsidan av dörren. Kallas även i folkmun för polis- eller säkerhetslås. Vanligast idag är sju- och niotillhållarlås. Skillnaden är antalet tillhållare på insidan i låset, och kan avläsas genom att räkna antalet ”piggar” på nyckeln.
Tvåfunktionslås
Ett lås som har ett vred på insidan av dörren som kan ställas så låset inte går att öppna från insidan efter att man lämnat hemmet, vilket försvårar möjligheten att föra ut stöldgods från boendet. Kallas även hemma/borta-låsning.
Fönster, altan & balkonglås
Hur skulle du göra inbrott hos dig själv? Var finns de svagaste punkterna i ditt hem? Ta på dig ”tjuvens glasögon” och gör ditt hem lite säkrare. Fönster, altandörrar och balkongdörrar är några av de vanligaste inbrottsvägarna vid inbrott i villa, fritidshus samt lägenheter på markplan.
Lås till fönster och fönsterdörrar
- Fönster och fönsterdörrlås provas enligt standarden SS3620 och tre olika klasser, A, B och C.
- Certifierade lås testas bland annat för att stå emot inbrott med kofot, skruvmejslar, hammare och metallborr.
- Utåtgående och inåtgående fönster kräver olika lås.
- Alla i dag certifierade lås för fönster, altandörr samt balkongdörr är endast certifierade för låsning från insidan.
- Fönster anses inte vara låsta om nyckeln sitter kvar i låset.
- Det finns idag inga certifierade fönsterlås som är godkända när de är satta i vädringsläge.
- Det finns certifierade fönsterlås som låses med nyckel, och fönsterlås som låses med kod.
- Säkerhetsspanjolettlås har ett mycket bättre inbrottsskydd än ett vanligt spanjolettlås. Säkerhetsspanjoletter bör beställas efter din dörrs mått. De kan vara lite knepiga att montera själv om spanjoletten måste fräsas in i dörren.
Fördelar med fönsterlås: Ett certifierat lås enligt gällande regelverk uppfyller försäkringskraven.
Nackdelar med fönsterlås: Kan ses som besvärligt och dyrt att sätta lås på bostadens alla fönster.
Bra att veta om fönster, altandörr och balkongdörr
- Fönster provas enligt standarden EN 1627. Det finns inga försäkringskrav på att man måste ha certifierade fönster i bostäder.
- Tänk på i vilket skick ditt fönster, altandörr eller balkongdörr är. Fönster och dörrar av äldre modell och som har suttit oskyddat och exempelvis blivit utsatt för regn och sol kan ha kvar en bråkdel av sin ursprungliga hållfasthet. Att då montera ett certifierat fönster- eller dörrlås kan vara en dålig investering. I dessa fall kan det vara en bättre idé att investera i nya fönster eller dörrar med integrerade och inbrottsskyddande produkter.
- När du byter fönster är det smartare att lyfta in fönstret från insidan i stället för utsidan.
- Kassettfönster innehåller glaskassetter som monteras från utsidan och hålls ofta på plats med enkla trälister som spikas fast i båge eller karm. En list i taget kan petas loss, därefter fyller du ordentligt med silikon för utomhusbruk i glipan mellan glaskassetten och karmen eller bågen. Sätt därefter tillbaka listerna, gärna med envägsskruvar som är enkla att montera men svåra att skruva bort.
- Vad SSF känner till finns idag inga fönstertillverkare som har fönster som är certifierade när fönstret är öppet och i låst läge, exempelvis vädringsläge.
- Fönster som inte behöver öppnas för vädring kan med fördel skruvas igen för att hålla nere kostnaden. Sätt lås på de fönster som används för vädring.
- Förstärk en altan/balkongdörr genom att montera plåt mellan dörrsidorna eller på dörrens insida. Den åtgärden försvårar för tjuven att sparka sig igenom den tunna dörrspegeln.
- För att försvåra inklättring på balkongen kan inglasade fönsterpartier med låsbara skjutpartier vara en bra idé.
Tips och råd
Ditt försäkringsbolag kan kräva certifierade lås på fönster, balkongdörrar eller altandörrar för att du inte ska få nedsättning på försäkringen. Ta reda på vad som gäller för just dig genom att läsa dina försäkringsvillkor.
- Välj ALLTID certifierade lås. De ska vara certifierade enligt SS 3620.
- Montera certifierade lås på alla fönster som nås från marken och där tjuven kan arbeta utan större risk för upptäckt.
- Nya fönster, altandörrar och balkongdörrar kan förutom ett ökat inbrottsskydd även ha en betydande påverkan på uppvärmningskostnader och bullerdämpning.
Låsbegrepp
- Brytskydd. Ett brytskydd minimerar effektivt möjligheten att komma in med brytverktyg i fönsterspringor och dörrspringor och skyddar hela dörrbladets springa mot karmen och inte bara vid låset.
- Hakregel. En hakregel är en låskolv som ser ut som en krok. Den hakar fast i dörren för att försvåra uppbrytning vid låset.
- Låstagbart handtag. Låscylindern sitter integrerat i handtaget.
- Säkerhetsspanjolett. En metallskena som går utmed dörrens långsida och den har hakregelkrokar och riktiga slutbleck. Den har kolvar och hakar och det är hakarna som den vanliga spanjoletten saknar.
Vill du veta mer om certifiering?
Olika företag provar sin produkt eller tjänst genom ett certifieringsbolag som är fristående för oss. När produkten eller tjänsten blivit certifierad kan vi rekommendera den. Här hittar du länkar till certifieringsorgan som SSF rekommenderar för att certifiera produkter och tjänster enligt SSF normer.
Har du synpunkter på en certifierad produkt? Våra rekommendationer gäller enbart den berörda produkten eller tjänsten. Det innebär inte att vi rekommenderar eller ställer oss bakom hur företag som fått sin produkt eller tjänst certifierad utför sina tjänster eller service. Detta ansvarar företaget själva för. För frågor som rör företagets service och bemötande hänvisar vi därför direkt till det berörda företaget. Vid frågor rörande produkten eller tjänstens säkerhet och kravuppfyllnad rekommenderar vi att ta direktkontakt med det företag som certifierat produkten eller tjänsten.