Hur kan vi hjälpa till?

Stölder för miljoner under sportlovet

Varje år stjäls skidutrustning för miljontals kronor. Drygt 600 stölder av skidutrustning utan inbrott anmäldes under 2020–2021 men mörkertalet är stort enligt Polisen. Dessutom anmäldes närmare 30 inbrott i hus och lägenhet per dag under sportlovsmånaden februari 2021 enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Det finns all anledning att tänka brottsförebyggande både på och inför sportlovet. Tjuven passar på när vi inte är hemma och där det finns saker att stjäla. Genom att tänka som en tjuv och vidta brottsförebyggande åtgärder minskar risken att utsättas för stöld. 

– Om inte Grannsamverkan finns i området, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Be grannen parkera sin bil på din uppfart när du är borta och skotta lite på din tomt också om det börjar snöa,

säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

I skidbacken ställs ofta skidutrustningen obevakad flera gånger under dagen medan vi till exempel äter lunch eller går på afterski. Tyvärr anmäls inte alla stölder så det är svårt att veta exakt hur stort problemet är.

– Problemet med stölder av skidutrustning är större än siffrorna i statistiken antyder då allt inte anmäls. Vi ser att flest stölder sker i samband med Afterski,

säger Victoria Norman på Polisen i Åre. 

Här är fler tips om hur du kan minska risken för stöld i skidbacken eller inbrott i bostaden medan du är borta:

Säkra ditt hem innan du åker
• Starta Grannsamverkan.
• Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
• Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
• Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
• Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Skydda din skidutrustning
• Ställ inte skidorna ihop utan uppsikt, utan dela på dem, en skida är inte lika attraktiv som två.
• Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring.
• Märk din skidutrustning med exempelvis DNA-märkning.