Var sjunde svensk riskerar att bli bestulen när de shoppar online

I fredags var det Black Friday som avslutade Black Week och handeln på nätet väntas slå nya rekord. De här dagarna är också favoriter för internetbedragare.

Enligt en Demoskopundersökning av SSF Stöldskyddsföreningen 2019 hade så många som 70 procent av Sveriges befolkning inte låst sitt kort för internet- och utlandshandel. Är kortet öppet för online-handel så kan bedragare använda stulna kortuppgifter för köp på internet. På säkerhetskollen.se kan man få mer hjälp.

Kriminella tar tillfället i akt när de vet att många väntar på leveranser. Inför och under Black Friday passar de på att samla in bankkortsuppgifter eller lura köpare på olika sätt. Antingen genom att de lurar av användarna kortuppgifter genom nätfiske, exempelvis genom ett falskt sms med PostNord eller annan paketleverantör som avsändare, där det bara är att fylla i några kortuppgifter för att hämta ett bortglömt paket eller att man luras in på falska online-handelssidor och beställer varor som aldrig kommer. 

Vid många kortbedrägerier använder kriminella stulna kortuppgifter som lagrats i databaser på de sidor man handlat på och sedan används de för att köpa exempelvis varor på nätet. Visserligen har säkerheten i samband med online-handelhandel ökat genom så kallad tvåfaktorsautentisering men fortfarande saknar de flesta sidor utanför Europa den tryggheten vilket gör att bedragarna kan använda korten där.

– Att låsa sitt kort för internethandel och köp i utlandet är det enskilt effektivaste sättet att skydda sig på om någon kommit över dina kortuppgifter. Genom att ha kortet stängt är det inte möjligt för de kriminella att använda sig av kortuppgifterna och göra köp online. Andelen som inte har sitt kort låst för online-handel är alldeles för stor, säger Per Klingvall, rådgivningschef på SSF Stöldskyddsföreningen.

Förutom att använda stulna kortuppgifter så försöker också bedragare genom nätfiske lura in köparna på falska sidor för att där lura av dem personliga uppgifter eller betala för varor som aldrig kommer. Det sker ofta genom falsifierade sidor dit man leds dit via en länk som finns i exempelvis ett reklamutskick via mejl. När man kommer till sådana sidor är det viktigt att ta reda på att det är rätt plats och att sidan är seriös för att undvika att bli lurad på det paket man verkligen vill ha och trodde man beställt.

– På SSFs nya tjänst säkerhetskollen.se kan man läsa mer om den här typen av bedrägerier och testa sin egen nätsäkerhet. Genom säkerhetskollen.se kan du även få varningar om pågående bedrägerier, och personlig rådgivning om du blir utsatt för ett brott, fortsätter Per Klingvall. 

Så skyddar du dig när du handlar på nätet: 

• Lås alltid ditt kort för internet- och utlandsköp.
• Klicka aldrig på länkar du är osäker på
• Dubbelkolla alltid sidan du ska handla från genom att söka på webbadressen och hämta information om sajten.
• Spara inte dina kortuppgifter på betalningssidan.
• Handla från sidor som erbjuder 3D secure för säker betalning.
• Om du upptäcker uttag eller betalningar från ditt kort, ska du omgående spärra kortet hos din bank.
• Genom säkerhetskollen.se kan du få aktuell info om nätfiske som är i omlopp.