Normverksamheten på Stöldskyddsföreningen
Våra normer utgör gemensamma spelregler som ökar tryggheten och säkerheten i samhället både fysiskt och digitalt för privatpersoner, verksamheter och egendom. Nyfiken på vårt normarbete? Då är denna guide för dig!
Vad är normer?
SSF Stöldskyddsföreningen ger ut aktuella normer och regelverk inom fysisk och digital säkerhet. Normerna beskriver krav och funktion för olika produkter, personer och tjänster. Kraven kommer exempelvis från Svensk Försäkring, myndigheter, intresseorganisationer, representanter från näringslivet och andra branschaktörer och riktar sig till exempelvis försäkringsbolag, kravställare, projektörer, leverantörer och slutanvändare.
Vårt normarbete bidrar till ökad trygghet och säkerhet i samhället. SSF verkar även som opinionsbildare och informationsspridare i det brottsförebyggande arbetet. Normerna utgör en gemensam grund för krav på säkerhet för alla inom samma bransch: Försäkringsbranschen känner sig trygg med att en viss nivå uppfylls. Normerna är också praktiska och underlättar för kravställare – inget faller mellan stolarna!
Våra 4 grundprinciper
Öppenhet – det är öppet för alla juridiska personer i Sverige att delta och bevaka utvecklingen av normer inom ramen för arbetsgrupper och remissgrupper.
Frivillighet – det är frivilligt att delta i normframtagningen och det är frivilligt att använda normer.
Intressentstyrt – det är intressenterna som deltar och bidrar till normframtagningen och SSF uppmuntrar ett brett deltagande och därmed bred förankring av innehållet i de normer som tas fram.
Konsensus – framtagandet av normer strävar efter att alla deltagare ska kunna acceptera innehållet i de normer som tas fram.
Se bilden på normprocessen i högre upplösning
Lär dig allt om normarbetet på Stöldskyddsföreningen!
Varför ska jag delta i en arbetsgrupp?
Som expert i en arbetsgrupp bidrar du med din tid och kunskap. Att bli inbjuden till en arbetsgrupp skapar en möjlighet för ett företag eller organisation att aktivt bidra med kunskap i normarbetet och på så sätt vara med och påverka när normer som utformas och deras kvalitet – allt för att bidra till en säkrare vardag. Det blir också en möjlighet till nätverkande och att ta in vilka trender som råder inom ett specifikt område.
Hur blir man inbjuden till en arbetsgrupp och av vem?
Stöldskyddsföreningen bjuder in till arbetsgrupperna som betår av sakkunniga inom branschen. Givetvis kan man visa intresse eller komma med tips! Organisationer som deltar i normarbetet utser sina egna representanter till arbetsgruppen för normarbetet.
Vi vill ha både bredd och djup vad gäller erfarenhet och kunskap i grupperna. Det ger en högre kvalitet och vi undviker att särintressen tar överhanden.
Hur mycket tid tar det att delta i en arbetsgrupp, får jag betalt?
Det växlar beroende på om normen är komplex och väldigt omfattande eller lite smalare. Men man kan räkna med ca 10 möten på ett år. Nej, man får inte betalt, arbetet sker ideellt och på frivilligbasis. Viljan och möjligheten att kunna påverka framtagningen av normer är den vanligaste drivkraften, samt att nätverka med kunniga branschkollegor!
Kommer mitt namn exponeras?
Som deltagare i en arbetsgrupp representerar du ditt företag. Företagets namn kan komma att exponeras exempelvis när vi skickar ut normer på remiss. Detta för att våra granskare ska få en bakgrund i vem som varit med och tagit fram normen. Vi undviker att namnge personerna som deltar i arbetsgruppen. Samma gäller remisserna.
Hur gör jag för att inte missa information från SSFs normarbete, förlag eller utbildning?
För att inte missa våra nyheter och när normer går ut på remiss så kan man gå in på vår hemsida för att se vilket arbete som pågår. Där finns också mer information om våra utbildningar.
Hur arbetar SSF med normer? Vem leder arbetet?
För varje uppdatering eller nyskapande av norm finns det en arbetsgrupp som i regel består av 8–12 personer. Stöldskyddsföreningen ansvarar för att sätta samman, omarbeta och avveckla grupperna.
SSF sitter som ordförande i arbetsgrupperna och ansvarar för att kalla till alla möten. SSF sköter administrationen mellan mötena och renskriver det gruppen kommit fram till. Vi sköter även remissrundor och kallar till remissmöte. SSF fungerar alltså som nav för det kontaktnät som bidrar till att kvalitetssäkra normer.
Vi säkerställer också så långt som är skäligt att publicerade normer inte strider mot nationella lagar och författningar.
Vad händer vid frånvaro och avhopp?
Om en deltagare är borta eller inte längre kan delta fortsätter vi där vi är. Detta av respekt för andra deltagares tid. Om det kommer in en ersättare ges denne möjlighet att läsa in sig. Vi kan inte backa i processen och beslut som är fattade står fast (om det inte kommer upp helt ny information).
Hur fungerar remisserna?
När en norm är genomarbetad och arbetsgruppen är klar med sitt arbete skickas normen till en bredare grupp av remissmottagare. Mottagarna är representanter inom den bransch eller branscher som normen berör. Alla kan också ladda ner remisserna på vår hemsida. Alla inkomna svar beaktas men arbetsgruppen har ingen skyldighet att inarbeta alla kommentarer. SSF ansvarar för att boka remissvarsmöte för de som är ordinarie remissmottagare. Efter remissförfarandet fattas beslut om att publicera normen.
Vad händer i och med publiceringen, finns det utbildningar man kan gå?
Publiceringen innebär att normen blir tillgänglig på vår hemsida. De som abonnerar på våra normer också tillgång till den.
Om normen är en av våra bästsäljare sätter vi även upp webinar där man i sammandrag kan lyssna på vad som är nytt och vilka större ändringar som gjorts. Webinaret går också att lyssna på i efterhand.
Om man vill lära sig mer och gå på djupet i en norm har vi olika utbildningar (se vår hemsida för mer information).
I de fall man kan certifiera sig inom ramarna för normer kommer våra externa certifieringspartners skapa tillfällen för detta.
Vad innebär en certifiering?
Certifieringsorgan som uppfyller kraven i en eller flera av våra normer kan ansöka om ett tillstånd från SSF att utfärda certifikat. Certifieringsorganen är en viktig länk inom normområdet. En certifiering går ut på att bedöma t.ex. om en anläggarfirma eller personer och/eller produkter uppfyller de krav som ställs i SSF-normerna. SSF arbetar målmedvetet tillsammans med certifieringsorganen för att bibehålla kvaliteten. Kravställare, beställare eller försäkringsgivare ska kunna lita på alla certifieringsorgan gör likartade bedömningar och att man alltid kan lite på certifikaten.