Kursinformation:
- Längd: 9 dagar (3 avsnitt)
- Ort: Stockholm & på distans
- Avsnitt 1: 30 september – 2 oktober (Stockholm)
- Avsnitt 2: 5–7 november 2025 (Online)
- Avsnitt 3: 2–4 december 2025 (Stockholm)
- Avgift: 45 850 kr (exkl. moms)
Utbildning för säkerhetssamordnare
En diplomutbildning som säkerhetssamordnare hos SSF bekräftar att du uppdaterad, kvalificerad och relevant kompetens för att planera, genomföra och utvärdera din organisations säkerhetsarbete. Vår utbildning är uppdelad i tre delar och ger dig som befintlig säkerhetssamordnare en fördjupad och strukturerad kompetens kring en organisations säkerhetsarbete.
Del 1
Första delen i utbildning ger dig en stabil grund i säkerhetsarbetets syfte, rollfördelning och ansvar. Du introduceras till kriminologiska perspektiv, riskhanteringens betydelse och hur en säkerhetspolicy utformas. Målet är att du efter denna del självständigt ska kunna genomföra en grundläggande riskanalys.
Del 2
I andra delen fördjupar du dig i hur riskanalysen omsätts i rätt skyddsåtgärder utifrån din verksamhets behov. Du får kunskap om lagar och regler som rör säkerhetsområdet, samt om juridiska befogenheter och din roll i exempelvis brandskyddsplanering.
Del 3
Sista delen fokuserar på krishantering, hot och våld, samt hur du arbetar förebyggande med både upphandling och interna säkerhetsinsatser. Du får även insikter i hur du skapar motivation och engagemang för säkerhetsfrågor inom organisationen – både hos kollegor och ledning.
Fördelar med diplomutbildning
För dig som individ:
- Dokumenterad och uppdaterad kompetens
- Ökad trygghet i din yrkesroll
- Praktiska verktyg för verkliga situationer
- Starkare position på arbetsmarknaden
För din organisation:
- Kvalitetssäkrat säkerhetsarbete
- Tydliga rutiner och kompetens in-house
- Minskad beroende av externa resurser
- Ökad förmåga att förebygga risker
Utbildningen kan beställas som företagsanpassad efter er verksamhets behov.
Datum och plats
30 sep 2025, Stockholm och 1/3 online
Utbildningens längd
9 dagar, uppdelat på 3 avsnitt. Avsnitt 2 är online
Avgift
45 850 kr exkl. moms
Kontakt
Chris Nordenswan
079-099 62 14
[email protected]
Utbildningens mål
Utbildningens mål är att ge kunskaper för att kunna möta utmaningar i rollen som Säkerhetssamordnare. Efter avslutad utbildning kommer du att ha kompetens inom följande områden:
- Kunna leda och genomföra organisationens säkerhetsarbete.
- Kunna driva ett kostnadseffektivt säkerhetsarbete.
- Ha en bred kännedom om säkerhetsfrågor
- Ha en god kunskap om riskanalys.
Innehåll
Avsnitt 1
Du får;
- kunskap om säkerhetsarbetets allmänna mål och inriktning, roller och ansvarsförhållanden.
- kännedom om grundläggande kriminologiska teorier om brottslighet och dess orsaker.
- kunskap om vikten av en säkerhetspolicy och betydelsen av riskhantering.
- kunskap för att genomföra riskanalyser med avseende på riskidentifiering, riskvärdering samt fastställande av risknivå.
Avsnitt 2
Du får;
- med utgångspunkt från genomförd riskanalys kunskaper i att välja relevanta skyddsåtgärder för aktuell verksamhet.
- fördjupade kunskaper om det mekaniska och elektroniska skyddet samt gällande krav och regler.
- information om de lagar som styr en verksamhets brandskydd, samt beskrivning av och exempel på åtgärder för att hantera problematiken med motstridiga krav gällande låsning och utrymning.
- kunskap för att bedöma värdet av olika skyddsinsatser i förhållande till förväntad skyddseffekt.
- kännedom om relevant lagstiftning och kunskap om juridiska befogenheter.
- kunskap om vikten av informationssäkerhet och informationssäkerhetsklassificering.
Avsnitt 3
Du får;
- kunskap för att kunna etablera ett bra förebyggande skydd mot hot och våld.
- kunskap i hur man agerar i olika krissituationer.
- kunskap i de olika momenten inom säkerhetsupphandling.
- insikt om olika möjligheter/vägar att väsentligt förbättra medarbetarnas och ledningens motivation för säkerheten i den egna verksamheten.
Utbildningens längd
Nio dagar, uppdelat på tre avsnitt.
Datum och plats
Utbildningsstart – 30 september 2025
Avsnitt 1, 30 september-2 oktober, Stockholm
Avsnitt 2, 5-7 november, online
Avsnitt 3, 2-4 december, Stockholm
Utbildningsstart – datum för våren 2026 kommer i augusti
Avsnitt 1, Stockholm
Avsnitt 2, online
Avsnitt 3, Stockholm
Kursledare
Tomas Devenyi är säkerhetskonsult och anlitad av SSF Stöldskyddsföreningen. Han har mångårig erfarenhet med att delta i planeringen och utvecklingen av olika verksamheters säkerhetsarbete, bl.a. för kommuner, stora myndigheter, kärnkraftverk, landsting, mm. Tomas har även under lång tid genomfört utbildningar för företag, myndigheter och högskolor bl.a. inom hot och våld, konflikt-, kris- och risk-hantering samt säkerhetsskydd. Han driver även bloggen ”Om säkerhet..” som b.la. tar upp frågor rörande säkerhetsskydd.
Tommy Sköld, Senior Site security manager på Saab, har drygt 25 års erfarenhet av fysiska och elektroniska skyddsåtgärder för byggnader och lokaler. Han är en ofta sedd föreläsare på olika utbildningar, mässor och andra evenemang i säkerhetsbranschen. Tommy har ett förflutet som konsult, rådgivare och utbildare hos SSF och han har fortsatt att stötta oss med sin kunskap även efter sin anställning. Idag arbetar han som senior säkerhetskonsult/-ansvarig hos Saab.
Jeanette Lesslie Wikström, VD Säkerhetsbranschen har mångårig och gedigen erfarenhet av strategisk och operativ ledning inom verksamheter med höga krav på leverans av service och säkerhet. Jeanette har haft roller som säkerhetschef för Grand Hôtel i Stockholm, chef verksamhetsskyddet för Swedavias 10 flygplatser och som VD för säkerhetsföretagen 2Secure och Nordic LEVEL Security Advisory. Jeanette är en uppskattad föreläsare inom området säkerhet och brinner för att tydliggöra och skapa förståelse för säkerhet och vikten av god riskhantering inom verksamheter.
Avgift
45 850 kr exkl. moms.
Kurslitteratur
Handboken Praktisk säkerhet ingår som kurslitteratur.
Diplomering
I utbildningen ingår även möjligheten att bli SSF-diplomerad Säkerhetssamordnare. För att få SSF-diplom krävs godkänt resultat på samtliga prov, godkänt projektarbete samt minst 80% närvaro under utbildningen.
Mer information
Chris Nordenswan
079-099 62 14
[email protected]
Bokning
Boka gärna i god tid, helst senast 30 dagar före kursstart. När vi fått din bokning bekräftar vi den via mejl. Några veckor före start får du en kallelse med mer praktisk information. Boende ordnar du själv om utbildningen sker på plats.
Betalning
Alla priser anges exklusive moms. Betalning ska ske inom 30 dagar från fakturadatum.
Avbokning
Din bokning är bindande. Vid avbokning senare än 30 dagar före utbildningens start debiteras hela avgiften. Det gäller även om du uteblir utan att ha avbokat.
För utbildningar som är uppdelade i flera avsnitt gäller anmälan hela utbildningen – alltså samtliga tillfällen.
Vid sjukdom behöver du visa upp sjukintyg för att undvika kostnad. Du kan också låta en kollega ta din plats om du får förhinder.
Reservationer
Vi förbehåller oss rätten att ändra pris, kursledare, innehåll eller upplägg vid behov. Om vi tvingas ställa in utbildningen meddelar vi dig så snart som möjligt och återbetalar eventuell kursavgift.
Integritet
Vi hanterar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy. Där kan du läsa mer om vilka uppgifter vi sparar, varför vi gör det och hur du kan begära att få dem ändrade eller raderade.