Vad krävs av dig som genomför säkerhetsprövningsintervju och vad behöver du tänka på för att lyckas med det bakomliggande syftet? Vilka möjliga fallgropar bör du vara uppmärksamma på? Hur bedömer du det som framkommer och hur följs det upp?
Denna utbildning är särskilt framtagen för dig som genomför eller ansvarar för säkerhetsprövningar och ger en grundläggande förståelse för säkerhetsprövning, med särskilt fokus på säkerhetsprövningsintervjun.
Personalsäkerhet är en central del av säkerhetsskyddet. Syftet med en säkerhetsprövning är att bedöma om en person är lojal och pålitlig ur ett säkerhetsperspektiv samt att identifiera eventuella sårbarheter innan personen får tillgång till säkerhetskänslig verksamhet. Processen är integritetskänslig, omfattas av tydliga regelverk och kräver särskild utbildning för att säkerställa att prövningen genomförs korrekt och med rätt syfte.
För att lyckas med säkerhetsprövningsintervjun krävs att du är väl förberedd, har god förståelse för syftet och kan skapa en trygg och förtroendefull atmosfär. Du behöver vara lyhörd, objektiv och kunna anpassa din frågeteknik efter situationen. Det är viktigt att du kan tolka både verbala och icke-verbala signaler samt att du är medveten om dina egna förutfattade meningar.
Utbildningens längd
Företagsanpassad
Avgift
Offert mot förfrågan
Kontakt
Utbildningsavdelningen
utbildning@stoldskyddsforeningen.se
Innehåll och upplägg
Under utbildningen leder en expert inom personalsäkerhet er genom säkerhetsprövningens grunder, dess syfte och betydelse inom säkerhetsskyddet. Särskilt fokus ligger på det praktiska genomförandet av säkerhetsprövningsintervjun och vilka förutsättningar som krävs för att nå framgång.
Du får bland annat ökad kunskap och förståelse för följande:
- Säkerhetsprövningens roll och betydelse för säkerhetsskyddet.
- Hur man bäst förbereder en säkerhetsprövningsintervju.
- Hur grundutredningen kan användas i säkerhetsprövningsintervjun.
- Vad som krävs av den som genomför en säkerhetsprövningsintervju och vilka faktorer man bör beakta för att uppnå syftet med intervjun.
- Vilken betydelse och påverkan det första intrycket har, hur man bygger en förtroendefull relation och vad kroppsspråk kan förmedla.
- Vilken frågeteknik man bör använda intervjun.
- Vad det innebär i praktiken att pröva en persons lojalitet och pålitlighet samt att utreda sårbarheter.
- Vilken typ av frågor man bör man ställa, vad syftet är och hur man bör följa upp svaren.
- Hur man ska bedöma den information som framkommer.
- Hur intervjun ska dokumenteras och hanteras.
- Hur den fortlöpande säkerhetsprövningen kan genomföras.
- Hur man genomför ett avslutande säkerhetssamtal.
- Hur man bör hantera en situation där nya omständigheter framkommer om en person som redan aktivt arbetar i säkerhetskänslig verksamhet.
Mål
Utbildningen ger dig verktyg, metoder och praktiska exempel för att du ska kunna genomföra säkerhetsprövningsintervjuer på ett professionellt, rättssäkert och effektivt sätt.
Efter genomförd utbildning förväntas du ha utvecklat kunskaper, förståelse och färdigheter inom:
- Säkerhetsskyddets olika aspekter.
- Personalsäkerhet relaterat till säkerhetsskydd.
- Säkerhetsprövningsprocess och intervju i teori och praktik.
- Praktiska exempel på förberedelse, genomförande, metod, frågeteknik, struktur och dokumentation.
Målgrupp
Personer som genomför/ansvarar för säkerhetsprövningsintervjuer vid anställning eller under säkerhetsskyddsavtal.
Förkunskapskrav
Deltagaren bör ha genomgått Försvarshögskolans Grundläggande webbutbildning i säkerhetsskydd eller ha motsvarande kunskaper.
Utbildningens längd
1 dag
Utbildningen beställs som företagsanpassad och skräddarsys efter er verksamhets specifika behov.
Plats och datum
Kursen kan genomföras på plats hos er eller i SSF:s kurslokaler och datum bestäms i samråd mellan er, SSF och kursledare.
Linda Norén är senior säkerhetsskyddskonsult hos Knowit med över 20 års erfarenhet inom säkerhetsbranschen och besitter djupgående kunskaper i säkerhetsskydd. Hon har stor erfarenhet av personalsäkerhet med bl a genomförande av säkerhetsprövningar, bedömningar och upprättande av styrdokument. Hennes erfarenhet omfattar arbete både inom privata företag och statliga myndigheter. Linda är väl förtrogen med de regelverk som styr säkerhetsskyddsarbetet och har gedigen erfarenhet som utbildare inom området.
Knowit Cybersäkerhet & juridik är en av Nordens största leverantörer inom cybersäkerhet med en unik satsning inom juridik. De har bl.a ett stort utbud av tjänster inom området säkerhetsskydd där de genom en kombination av strategisk, operativ och juridisk kompetens stöttar kunder och deras säkerhetskänsliga verksamheter med allt ifrån säkerhetsskyddsanalyser och rättsutredningar till implementation och granskning av säkerhetsskyddsåtgärder.
Intresseanmälan Säkerhetsprövning – fokus säkerhetsprövningsintervju – 1 dag
*uppgifterna är obligatoriska