Vinnare 2016

Rådigt ingripande utdelat av SSF Lokalstyrelse Västerbotten

Pristagare: Roger Johansson och Mattias Franck

Motivering
Roger Johansson grep i anslutning till sin villa en inbrottstjuv. När Roger kom hem vid midnatt kom tjuven just upp från källaren och rusade ut. Roger sprang ikapp och brottade ner honom. Hans granne Mattias Franck hörde Rogers rop på hjälp och kom till undsättning. Mannen överlämnades till polisen och i samband med husrannsakan i dennes bostad hittades massor av stöldgods. Det var mestadels barnkläder samt leksaker som grannarna i kvarteret ägde samt Rogers saknade husnyckel. Eftersom det övervägande bor barnfamiljer i kvarteret var lättnaden stor när mannen greps.

Roger och Mattias har genom sitt orädda agerande visat prov på sådant civilkurage och som är önskvärt, och nödvändigt, för att samhället långsiktigt ska kunna utvecklas mot mindre brott i alla sammanhang.

Rådigt ingripande utdelat av SSF Lokalstyrelse i Dalarna

Pristagare: Daniel Lundqvist och Billy Aronsson

Motiveringar
Daniel Lundqvist
Daniel har visat stort mod och civilkurage då han tog upp förföljandet av den flyende rånaren, som han då inte visste var beväpnad. Då Daniel möttes av vapenhot visade han gott omdöme och ändrade sitt beteende. Han valde dock att fortsätta att på distans försöka se vad som hände, och genom sitt rådiga ingripande hade han en avgörande betydelse för att polisen kunde klara upp brottet. De båda männen åtalades sedermera även för flera andra rån i Avesta i december 2015.

Billy Aronsson
Billys agerande är ett skolexempel på att man kan göra stor skillnad bara genom att ringa polisen. Det är inte alltid nödvändigt med fysiska ingripanden. Billy har också på ett föredömligt sätt vidtagit förbyggande åtgärder för att skydda sin egendom. Han har därför inte bara hjälpt polisen till ett lyckat utredningsresultat utan också uppvisat stort säkerhetsmedvetande genom att försvåra för brottslingar att tillgripa egendom och därmed minskat följderna av en brottslig handling.